Ha a nevén nevezzük, könnyebb beszélni róla

Ne beszéljünk mellé: a nemi szervek nem különböznek a többi testrésztől, ugyanolyan természetesen kell beszélnünk róluk.

A szó, és ami mögötte van

Amikor a kisgyerekek az anyanyelvüket sajátítják el, egyúttal azt is megtanulják, hogyan fejezzék ki magukat. Nincs ez másként a testrészek neveivel sem. Amikor beszélünk a kisbabánkhoz, később a kisgyerekünkhöz, és nevet adunk a körülöttünk lévő világnak – és persze benne a testrészeknek is –, az is fontos, hogy elmagyarázzuk, mi hogyan működik. Az a legjobb, ha egy gyerek minél hamarabb megismeri a testét, és már korán megtanulja, mi mire való.

Hogy nevezzük el?

Találjunk olyan alkalmakat – például öltöztetésnél, fürdetésnél –, amikor beszélgethetünk a gyerekünkkel a testéről. Amikor megmutatjuk, hol van a feje, a karja, a lába, hozzátehetjük, hogy hol a puncija vagy a fütyije. Majdnem minden családnak van egyedi szókészlete a nemi szervekre, mindegy is, hogy mit mondunk, de az nagyon fontos, hogy ne kapcsolódjon hozzá tabu, és legyen egyértelmű a szó, amit választunk. Alapvetően nem az számít, hogy milyen névvel illetjük a nemi szerveket, sokkal lényegesebb, hogy egyáltalán beszéljünk róluk, beszélgessünk arról, hogy:

  • mire valók,
  • hogyan működnek,
  • kinek lehet megmutatni,
  • ki érhet hozzá,
  • és ez milyen érzéseket kelt a gyerekben.

Ne legyen egyik gyerek sem kiszolgáltatott

Az a jó, ha egy gyerek nem szorul mindig a szülei védelmére, ha meg tudja magát védeni, és szólni tud, ha bajban van, vagy legalábbis jelzi, amikor segítségre van szüksége. Ehhez azonban már nagyon korán – nyíltan és természetesen – el kell kezdeni a testrészekről való beszélgetést. Mire a gyerek óvodába vagy más közösségbe kerül, tudnia kell, hogy az intim testrészeihez, a nemi szerveihez csak az őt gondozó felnőttek érhetnek. Azt is meg kell neki tanítani, hogy ha valami számára kellemetlen, ha egy érintés rosszul esik neki, akár a családban is, azt bátran elmondhatja. Az a gyerek, aki előtt titkolóznak, ahol a családban szeméremből nem nevezik nevükön a nemi szerveket, ahol nehezen vagy egyáltalán nem beszélgetnek a szexről, maga sem fog tudni beszélni a testéről. Ha szexuális bántalmazás áldozattá válik, nem fogja tudni elmondani, pontosan mi történt vele.

Egy gyerek, ahogy nő, egyre többet tud meg a világról és saját magáról. Ahogy érik, amint megtapasztal sok mindent, úgy ismeri meg önmagát is mindjobban. Ha pedig szavai is lesznek önmaga kifejezéséhez, könnyebben meg tudja majd magát védeni. De ha mégsem, képessé válik arra, hogy segítséget kérjen.

A Yelon.hu cikke

Kép forrása

Szerzőről.

A szülőség tanulható! Yelon
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet A szülőség tanulható! Yelon

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események