Hogyan tanítsam meg a gyereket arra, hogy szeresse önmagát?

Mit tehet a szülő, ha úgy látja, a gyerekének nehezére esik elfogadnia magát? Hogyan lehet rá hatni? Kritizálja vagy dicsérje?

Ha a szülőnek fontos, hogy segítsen kialakítani gyerekében az egészséges testtudatot, épp azzal teheti a legtöbbet, ha ő is jól érzi magát a testében. A szülői minta meghatározóbb, mint gondolnánk; a pozitív példa eredményesebb a nevelésnél, és mélyebben hat, mint bármilyen példabeszéd.

  1. Még a felnőtteknek is nehéz lehet nap mint nap figyelmen kívül hagyni a médiában látott eszményített test látványát, de a gyerekeknek ez még annyira sem megy, márpedig fontos lenne, hogy őket se befolyásolják a körülöttük mindenhol megjelenő vizuális ingerek. Ha viszont szülőként képesek vagyunk függetleníteni magunkat a külső elvárásoktól, ha sikerül megőriznünk a saját testképünkről alkotott pozitív véleményünket, azzal példát adhatunk a gyerekünknek arra, hogy nem kell mindig mindent elfogadni. 
  2. A szülők egészséges testtudata ‒ vagyis ha képesek szeretni önmagukat, ha el tudják fogadni a testüket ‒ jótékonyan befolyásolja a gyerekek testképének kialakulását. Ezért is alapvető, hogy ha egy szülő úgy érzi, hogy nincs jól a bőrében, ha szeretne egészségesebben élni, akkor képes legyen változtatni. Érdemes azon dolgoznia, akár szakember segítségével is, hogy megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével önhibáztatás nélkül, az önbecsülése megerősítésével eljuthat önmaga elfogadásáig. 
  3. A szülőknek csak olyasmit szabadna csinálni, amiről azt gondolják, jó, ha felnőve a gyereküknek is mintául szolgálhat. Például akkor válik hitelessé egy szülő, ha maga is sportol, nem csak a gyerekét viszi valamilyen edzésre. Azt sem könnyű megértetni a gyerekkel, hogy a dohányzás káros, ha a szülei egyik cigi után gyújtanak rá a másikra. És ha a gyerek azt olvassa ki a szülei viselkedéséből, hogy nekem már mindegy, nem érdekel, ha ártalmas, de téged meg akarlak ettől védeni”, abból azt tanulja meg, hogy neki sem fontos vigyáznia magára. 
  4. Az egészség megőrzése mindenkinek fontos, a szülőknek éppúgy, mint a gyerekeknek: ezért lenne jó, ha a gyerek azt látná maga körül, hogy a szülei éppúgy vigyáznak a saját egészségükre, mint az övére. Amikor a közös étkezések alkalmával körbe ülik az asztalt, ne csak a gyerek kapjon egészséges ételt, hanem mindenki. Az sem jó, ha a család egyik tagja ‒ pl. fogyókúra miatt ‒ nem eszik együtt a többiekkel, vagy a gyereket hagyja magára az asztalnál. Az is gyakran előfordul, hogy a szülők aggodalmaskodnak, amiért a gyerek nem eszik eleget, ezért neki mindig többet adnak, mint amennyi elég lenne. 
  5. Hiába biztatja a szülő a gyerekét, hogy barátkozzon meg a testével, ha ő maga elégedetlen magával, és állandóan bírálja a saját kinézetét. Ezzel épp arra tanítja a gyereket, hogy a testünk nem elfogadható. Ráadásul a gyerekek többnyire úgy látják szépnek és tökéletesnek a szüleiket, ahogy vannak, ezért általában nem is tudnak mit kezdeni az ilyesfajta önkritikával, másrészt a saját testére is sokkal kritikusabban nézhetnek, és az eredmény az lesz, hogy ők sem fogadják el a testüket olyannak, amilyen. 
  6. Néha szükség lehet arra, hogy a gyerek valamin változtasson a testén: egy versenyhez edzeni, izmosodni kell, a kamaszkori változások miatt zsírosabb a bőre, a haja, ezért jobban kéne ápolnia, cukorbetegség miatt fogyókúrára lehet szüksége, figyelnie kell a tartására. Ezeket a helyzeteket is érdemesebb óvatosan kezelni, hatékonyabb, ha a gyerek igényét támasztjuk fel a változtatásra, mintha direkt arra bírnánk rá mondjuk, hogy ne vacsorázzon annyit. Ha saját ügyének érzi, sokkal szívesebben tesz maga is a változásért. 
  7. A bírálat, kritizálás és főleg a kigúnyolás ellenkező hatást válthat ki: abból a gyerek csak azt fogja fel, hogy ő valamiért nem elég értékes, nem elfogadható úgy, ahogy van. Sokszor jót akar a szülő, amikor kíméletlenül őszinte: azt hiszi, így hamarabb eléri a kívánt átalakulást. Ehelyett viszont inkább azt kéne megértetni a gyerekkel, hogy a változtatásokra épp azért van szüksége, mert vigyáznia kell magára, mert fontos a szülei számára. A legjobban az motiválja, ha úgy érzi, hogy szeretik, segítik. 
  8. A kamaszok, de kisebb gyerekek is feszegetik a határaikat, keresik önmagukat, próbálják kifejezni ‒ akár a megjelenésükkel ‒, hogy kik is ők. A szülőknek ezt néha nem egyszerű elfogadni, főleg, ha nem tartják helyesnek, amit a gyerek csinál. Mégis, ha nem veszélyes, ha nem árt magának vagy másnak, érdemes hagyni ezt a kísérletezést. 
  9. A gyerek akkor vállalja fel saját magát, és akkor mer kísérletezni, ha tudja, érzi, hogy a szülei mindig elfogadják, és szeretik őt, akárhogy is néz ki vagy akármit is tesz. Lehet, hogy a szülő aggódik, vagy nem ért egyet azzal, amit a gyerek csinál, vagy egyszerűen nem tetszik neki pl. az öltözködése, mégis hatékonyabb, ha óvatosan fogalmaz, amikor ezt szóvá teszi. Azzal hosszú távon is árthat a gyereknek és a kettejük közötti kapcsolatnak is, ha a szorongás kifejezése helyett a gyereket utasítja el vagy hibáztatja valamiért. 
  10. A család minden tagja számára fontos, hogy egyformán részesüljenek szeretetben, megbecsülésben. Nem jó, ha csak a gyereket dicsérik, azt kéne látnia maga körül – és persze ez nem csak a közvetlen környezetére vonatkozik –, hogy mindenkinek járnak elismerő szavak, hogy az emberek egymással figyelmesek, udvariasak. A dicséret viszont csak akkor ér valamit, ha érezni rajta, hogy őszinte. A gyereknek meg lehet tanítani, hogy azt vegye észre a másikban, amit jó szívvel meg lehet dicsérni, és az ő önbizalmát, akár az egészséges testképtudatát is az fogja erősíteni, ha az előnyös tulajdonságairól kap visszajelzéseket. Lehet, hogy elégedetlen magával, nem látja magát elég jónak, de ha a dicséret őszinte, ha a vonzó tulajdonságait emeli ki, az sokat segíthet a pozitív testkép kialakításában.

 

A Yelon.hu cikke

Kép forrása

 

Szerzőről.

A szülőség tanulható! Yelon
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet A szülőség tanulható! Yelon

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események