Mit tehet a szülő, ha szex közben benyit a gyerek?

Sok ember nehezen beszél a szexről, de van, amikor muszáj. Például a gyerekkel, ha a szüleit szexelni látta. De azért megcsókolhatom előtte a párom?

Ha egy kisgyerek meglátja vagy meghallja a szüleit szex közben, az senkinek sem jó – a szülők zavarba jöhetnek, a gyerek pedig megijedhet, hiszen egészen másként élheti meg a látottakat. Ilyenkor ne hagyjuk magára, próbáljuk megbeszélni vele a történteket, és ha kérdez, egyszerűen, a korához és érettségéhez mérten válaszoljunk is rá. Persze jobb, ha elővigyázatosak vagyunk, és a gyerek nem tapasztalhat olyasmit, ami nem rá tartozik. De ha már ránk nyitott, segítsünk megérteni, hogy mi is történt.

Az önmagában nem baj, ha a gyerek olyasmit lát vagy hall, amivel csak később kellene találkoznia, az viszont ártalmas lehet, ha nem tudja, mire vélje a felnőttek viselkedését, ha a fantáziáival egészíti ki a látottakat, ha azt hiszi, hogy valami baj van. Ha nem jó a családban a kommunikáció, ha nem bizalmas a családtagok közötti viszony, a gyerek sokszor még kérdezni sem mer.

Ez fordítva is igaz: attól, hogy a gyerek kérdez, még nem gondolhatják azt a szülők, hogy most már úgyis tud mindent, nem baj, ha máskor vagy mást is lát, mi is rányitottunk annak idején a szüleinkre, mégis ép felnőttek lettünk.

A legrosszabb, ha úgy teszünk, mintha nem történt volna semmi. Ha a gyerek magától mégsem kérdez, a szülő óvatosan megemlítheti a témát: „Miért ébredtél fel tegnap este? Mit gondolsz, mit láttál? Akarsz valamit kérdezni vagy mondani ezzel kapcsolatban?” Azt is hozzátehetjük, hogy „Sajnálom, hogy így alakult. Megpróbálhatom elmagyarázni, mi történt.” Vagy: „Tegnap este rosszkor nyitottál ránk. Jobb lenne, ha ezentúl kopognál, mielőtt bejössz.” El lehet kerülni ezeket a kellemetlen helyzeteket, ha a szülő az első pillanattól kezdve kopog a gyereke ajtaján, és csak akkor lép be, ha a gyerek maga is ezt szeretné. Arra kell törekedni, hogy mindketten megszokják, hogy el lehet dönteni, hogy beengedjük-e a másikat, és erre lehet nemet is mondani.

Természetesen a szülők kifejezhetik az egymás iránt érzett szeretetüket: ha megölelik, megcsókolják egymást, az nem ugyanaz, mintha szex közben rajtakapná őket a gyerekük. Sőt, nagyon is fontos, hogy a gyerek azt lássa, hogy a szeretetet ki lehet mutatni egymás vagy akár más emberek iránt is.

Ha a gyerek azt tapasztalja, hogy az ölelés, a puszilgatás nem csak felé irányul, a testi kontaktus nem csak neki jár, akkor egyrészt könnyebben válik maga is gondoskodó felnőtté, másrészt biztonságot ad számára, ha azt érzékeli, hogy a szülei egymásra éppúgy odafigyelnek, mint másokra vagy akár őrá.

A gyerekek nagyon érzékenyen reagálnak a körülöttük élők viselkedésére, sokkal inkább értenek és tanulnak a szülő viselkedéséből, mint a kimondott szavakból.

A Yelon.hu cikke

Kép forrása


Szerzőről.

A szülőség tanulható! Yelon
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet A szülőség tanulható! Yelon

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események