yelon, szülőség tanulható, gyermekjog, gyerek, szülő, gyerek, family, család

Dönteni tudni kell

Ha szülőként azt szeretnénk, hogy a gyerekünk magáról felelősen gondoskodó felnőtté váljon, meg kell tanítanunk döntéseket hozni.

Előbb-utóbb minden szülőben felmerül az a kérdés, hogy arra kell-e tanítani a gyereket, hogy tisztelje az embereket, és feltétel nélkül bízzon meg bennük, vagy inkább azt várja el tőle, hogy képes legyen nemet mondani a számára kényelmetlen kérésekre is. A kisgyerekek még nem tudnak különbséget tenni a jó és a rossz szándékú felnőttek között, de a kamaszok már képesek mérlegelni, hogy hogyan reagáljanak arra, amit valaki elvár tőlük.

A minta ebben az esetben is számít 

Az a kisgyerek, aki megtapasztalhatta, hogy ellenkezhet, aki a választási helyzetekben maga hozhat döntéseket, felnőttként is képes lesz ellentmondani. Az önálló viselkedés alapja ugyanis már gyerekkorban kialakul. Nagyon fontos a szülők megfelelő mintája, és az is lényeges, hogy a kisgyerek a család óvó környezetében próbálkozzon: hozhasson rossz döntést is, és ha nem úgy alakul, korrigálhasson, vagy a szülők segítségével azt is megtapasztalhassa, hogy a döntéseinek a következményeit néha utólag is lehet hárítani. Ez ugyanolyan tanulási folyamat, mint bármi más a kisgyerek életében.

Nem könnyű nemet mondani

Bizonyos helyzetekben még felnőttkorban is nehezünkre esik nemet mondani: akár azért, mert egyszerűen csak kényelmetlen, akár azért, mert nincs hozzá bátorságunk, vagy csak nem akarjuk vállalni a következményeket.

A gyerekek is ugyanezt élik át. Felnőttként könnyen eshetünk abba a hibába, hogy azt várjuk el a gyerekünktől, hogy feltétel nélkül fogadja el, amit mondunk, kérünk tőle. Sőt, vannak szülők, akik engedetlenségnek tekintik és meg is büntetik a gyereket, ha nem azt teszi, amit szeretnénk. A szülők, tanárok sokszor akkor tekintik együttműködőnek a gyereket, ha az gondolkodás nélkül teljesíti, amit kérnek tőle. Ha ezért jutalom is jár, a gyerek hamar megtanulja, hogy hogyan viselkedjen, és mivel minden gyerek szeret megfelelni, úgy is fog viselkedni, ahogy elvárják tőle.

Ha más dönt

A gyerekeknek többnyire kevés alkalmuk van a saját magukra vonatkozó kérdésekben dönteni, mert a felnőtteknek mindig van valamilyen érvük arra, hogy miért kell éppen úgy viselkedniük, ahogy azt  mondják:

„Ha nem eszed meg az ebédet, a testvéred sem fogja.”

„Megbetegszel, ha kézmosás nélkül mész vacsorázni.”

„Hazaküld az osztályfőnököd az iskolából, ha befested a hajadat.”

A szülők többsége úgy érzi, akkor gondoskodik jól a gyerekéről, ha mindig pontosan megmondja, mit kell tennie:

„Az én gyerekemnek már nem kell pelenka.” – mondja némelyikük csak azért, mert büszkévé teszi a gondolat, hogy a gyereke már szobatiszta.

„Kapd be még ezt a pár falatot, alig ettél valamit.” – csak mert azt gondolja, tudja, mennyit kell ennie egy gyereknek.

„Menj el pisilni, ne az utcán kelljen.” – ilyenkor a szülő kényelme fontosabb a gyerek szükségleténél.

A saját döntés fontossága

Persze a fenti esetek logikusnak tűnhetnek, mégsem engedik a gyereket döntést hozni, ami azt is jelenti, hogy nem tanulja meg, hogy a saját testével kapcsolatban neki magának kell elhatároznia, mit szeretne. Ha azonban rábíznánk a döntést, és viselhetné is annak következményeit, abból sokat tanulhatna.

Fontos, ne akadályozzuk a gyerekünket abban, hogy önállóan, maga is dönthessen a saját szükségleteivel kapcsolatban: se kényelemből, se azért, mert így egyszerűsítenénk egy helyzetet. Ha nem tanulhatja meg, hogy hogyan mondhat nemet, felnőtt korában sem fog tudni magáról felelősséggel gondoskodni.

 A yelon.hu cikke. Folytatása itt olvasható: Fontos, hogy mondhasson nemet a gyerek

Fotó forrása.

Szerzőről.

A szülőség tanulható! Yelon
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet A szülőség tanulható! Yelon

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események