Vitaminokról folyékonyan

A tablettáktól és poroktól kezdve, a gumicukron és kapszulákon át, a nyalókákig és még folytathatnánk a sort – szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élünk, ahol a vitaminok sokféle formában léteznek.

Amikor feltankolnánk vitaminnal, akkor látható csak igazán, hogy a formulák közti választási lehetőség egyenesen szédítő. Jobb az egyik, mint a másik? Melyiket a legkönnyebb megemészteni? És mennyire hatékony, hogyan érvényesül a felszívódása?

Függetlenül attól, hogy ki mennyire jártas a vitaminok világában, minden bizonnyal a folyékony vitaminok már sokak figyelmét felkeltették, amikor is a polcokon roskadozó választékkal találták magukat szemben.

Semmi sem bizonyítja jobban a fenti tényt, mint például az, hogy az Egyesült Államok tekintélyes méretű táplálék-kiegészítő piacának jelentős részét ma már a folyékony vitaminok uralják.

De valójában honnan ered ez a trend és melyek a folyékony vitaminok előnyei?

A folyékony vitaminok rendkívül kényelmesen fogyaszthatók, egyszerűen lenyelhetők, és sokszor meglehetősen gazdaságosak, mivel lehetőségünk van kompakt formulát vásárolni, ahelyett, hogy több tucat egyedi táplálék-kiegészítőt vennénk meg, különálló dobozokban.

A folyadékok rugalmasságot biztosítanak az adagolás során és a legtöbb ember számára – különösen a gyermekek és az idősek esetében – nagyon könnyű a fogyasztásuk.

Mi több, a folyékony vitaminok sokak számára könnyebben is emészthetők, mint egy kemény tabletta. Így egyszerűbb és gyorsabb felszívódásuk, jobb a biológiai hasznosulásuk, hiszen szájon át történő alkalmazás során egyéb fontos tényezők is befolyásolják a készítmények felszívódását, mint például a béltraktus funkcionális állapota, annak pH értéke, az ételek folyamatban lévő emésztési ciklusa. Szinte bele sem gondolunk, hogy a vitaminok ugyanúgy az emésztőrendszeri folyamatok hatása alá kerülnek, akár az elfogyasztott ételek vagy italok.  Ezért nagyon fontos körülmény, hogy a folyékony formulák felszívódási aránya meghaladhatja a tablettákét, akár 90 százalékkal is. A gyors és hatékony felszívódás a folyékony vitaminok egyik nagy előnye. Mivel eleve oldott állapotban vannak, nem veszik túlzottan igénybe a szervezetet a vitaminok lebontásában – sőt, valójában nem is kell sokat tennie a testünknek ahhoz, hogy hasznosítsa az egyes alkotóelemeket, vitaminokat.

Ma már szinte elvárás, hogy az étrendkiegészítők ne csak hatékonyak, de kellemes ízűek is legyenek, így a folyékony vitaminok jelentős része valójában jóízű is. (Ki gondolta volna?)

Mire figyeljünk még oda vitaminok vásárlásakor?

Táplálékkiegészítők biztonsága és minősége

megbízható táplálékkiegészítő gyártók bevizsgáltatják termékeik biztonságát és hatékonyságát a piacra kerülésük előtt. A gyártás, a tesztelés, a tápanyaghatás – mindegyikét jónevű vállalatok ellenőrzik, szigorú előírásoknak megfelelően. A vitaminok megvásárlása előtt érdemes rákeresni és meggyőződni arról, hogy a GMP (Good Manufacturing Practices) minősítéssel rendelkeznek-e. Az amerikai National Nutritional Foods Association (Nemzeti Táplálkozástudományi Társaság) által létrehozott minősítés azt jelzi, hogy a táplálékkiegészítőt szennyező anyagok ellen átvizsgálták és megfelelőségi tesztet készítettek a termék minőségéről.

Továbbá a magas minőségű vitaminok hozzáadott összetevői nem GMO technológiával készültek, szintetikus- és növekedési hormonmentesek és mentesek a mesterséges növényvédőszerektől és műtrágyától.

Allergénmentesség

Javasolt alaposan átvizsgálni a címkét és meggyőződni arról, hogy a termék mentes-e az leggyakrabban előforduló allergénektől, vagyis nem tartalmaz glutént, tejterméket, búzát, tojást, olajos magvakat vagy élesztőt.

De, ami a legfontosabb! Igyekezzünk olyan főként növényi alapú, organikus étrendet kialakítani, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag! Törekedjünk nagy odafigyeléssel, változatosan, és nem utolsó sorban egészségesen táplálkozni!

További információ: www.marnys.hu 

Szerzőről.

Szilágyi Virág
Szerzőnek 21 cikke van
Tudj meg többet Szilágyi Virág

Szilágyi Virág vagyok, 28 éves, 20 hónapos ikrek Zalán és Milán anyukája.
Babázás előtt tanácsadóként, trénerként dolgoztam, valamint 5 éve vezetem rendezvényszervező cégemet.
Mint ahogy a La Mome-nál mindenki más életét, így az enyémet is megváltoztatta ez a két gyönyörűség, akik bearanyozzák a napjaimat. Olyannyira, hogy a várandósságom, és a fiúk születésének körülményeit a Lifenetwork csatornán futó Jön a Baba című sorozatban ország-világ elé
tártam; nyíltan beszéltem az érzéseimről, a nehézségekről és a sikerekről is.
A mai anyukáknak szükségük van arra, hogy lássák: nincsenek egyedül, hogy tudják: mások is hasonló problémákkal küzdenek.
Éppen ezért, a jövőbeni ikres anyukák segítése céljából nemsokára megjelenik első könyvem sIKERes praktikák címmel, amely kifejezetten az ikres életről, az ikrek ellátásának gyakorlati tanácsairól szól. Ennek tükrében már biztos kitaláltátok, hogy a La Mome-on futó rovatom témája
sem lesz más: az ikres anyaság mindennapjait fogom nektek bemutatni. Kalandozzatok velem!

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események