Nevezd nevén a puncit és a fütyit! – A felvilágosítás nem a suliban kezdődik

Miért nehéz belekezdeni?

A felvilágosítás szótól a legtöbb szülőnek görcsbe rándul a gyomra, és úgy tart tőle, mint ha 200 idegen előtt kellene előadnia egy olyan témáról, amelyről fogalma sincs. Nem is csoda, ha ennyire izgul valaki. Sokan – jobb példa híján – szexuális felvilágosítás alatt egy rendkívül kínos és egyetlen alkalomra korlátozódó beszélgetést értenek olyasvalamiről, aminek egészen addig még az említését is gondosan kerülték. Ha a szex és a testiség korábban és a későbbiekben is tabutémáknak számítanak a családon belül, ha az ezekhez kapcsolódó érzelmekről leginkább hallgatunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy kínosan érezzük majd magunkat. Ha pedig mi magunk sem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy bárkivel is nyíltan beszéljünk a szexualitásról, akkor a gyerekünkkel még sokkal nehezebb lesz.

Viszont szülőként – részben pont azért, mert beszélgetünk vele a szexualitásról – nagyon nagy mértékben hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egészséges és pozitív lehessen a saját testéhez és a testiséghez való viszonya.

Felvilágosítás helyett szexuális nevelés

A szexuális nevelést nem a gyerekneveléstől különválasztva érdemes elképzelni, inkább annak részeként. Így a szexuális nevelés is egy folyamat, nem pedig valami, ami még „odébb van”, aminek még nem jött el az ideje, mert a gyerek túl kicsi hozzá. Az egészséges szexualitás alapjai ugyanis jóval a kamaszkor előtt, a korai gyerekkorban teremtődnek meg.

A szexedukáció optimális esetben egy folyamatos párbeszéd, amelyben gyerekként nyíltan lehet kérdezni a szülőtől mindenről, ami a testtel, a szexualitással, az érzelmekkel és a szerelemmel kapcsolatos.

Ellentétben a biológiaórán egyszerre ránk zúdított túl sok információ okozta sokkal, a szexuális nevelés során folyamatosan és lépésről lépésre szerzik meg a gyerekek azt a tudást, amire szükségük van.

Hány éves korban mit és hogyan?

A következő, korcsoportok szerinti felosztás csak afféle igazodási pont, és természetesen mindig figyelembe kell venni, hogy minden gyerek más, és az életkoron kívül számos egyéb tényező is meghatározza, hogy bizonyos témák és kérdések mikor és miért válnak fontossá egy-egy gyerek életében.

4 éves kor alatti gyerekek

A szexualitásban nagyon nagy szerepet játszik a saját testünkhöz való viszonyunk, hogy mit gondolunk a testünkről, tudatosítjuk-e magunkban, hogy mi az, ami jólesik, és mi az, ami nem, tudunk-e a testünkkel összhangban döntéseket hozni. Tanítsuk a gyerekünket egészen kicsi kortól arra, hogy a saját teste felett ő maga rendelkezik, joga van arról dönteni, hogy mi történik a testével, hallgassuk meg, vegyük komolyan, és válaszoljunk őszintén a testével kapcsolatos kérdésekre és kérésekre.

A 4 éves kor alatti gyerekek nagyon kíváncsiak a saját és a körülöttük lévők testére is, élénken foglalkoztatja őket a testük működése, és rengeteget kérdeznek. Fontos, hogy arra válaszoljunk, amit kérdeznek, és ne árasszuk el őket túl sok információval. Ha a kérdéseikre őszinte, nyitott és a koruknak megfelelő, egyszerű válaszokat adunk, akkor megerősítjük a gyereket abban, hogy bármit lehet kérdezni.

A kérdésekre adott válaszok mellett fontos megtanítani a testrészek neveit, beleértve a nemi szervekét is, a lányok és a fiúk teste közti különbségeket, azt, hogy a kisbabák az anyukák hasában növekszenek, illetve azt is, hogy az intim testrészeinket nem mutogatjuk másoknak, és az sincs rendben, ha mások akarják látni azokat, ennek kapcsán pedig tisztázni, hogy melyek azok a kivételes helyzetek, amelyek ezalól kivételek (például orvosnál).

A teljes cikket megtalálod a YELON  oldalán.

A YELON a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szexedukációs weboldala.

 

Szerzőről.

A szülőség tanulható! Yelon
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet A szülőség tanulható! Yelon

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események