Ovis (és sulis) szezon egészségesen? Nem lehetetlen!

Elérkezett a szeptember és elindult az ovi szezon. Egyik felünk nagyon örül, hogy újra kiszámítható napok kezdődnek, nem kell fejen pörögnünk 0-24-ben, hogy lefoglaljuk örökmozgó gyerekeinket, a másik felünk viszont sajnálja, hogy egy időre megint vége az együtt töltött időnek és persze félünk az árgus szemekkel ránk váró ovis betegségektől. Hiszen új közösség, sok gyerek összezárva, fejlődő immunrendszer, szinte elkerülhetetlen, hogy megússzuk. Mégis ilyenkor felvértezzük magunkat és megpróbáljuk a lehetetlent, megvédeni gyerekeinket a betegségektől.

Mi is minden lehetséges eszközt megragadunk, hogy feltöltsük a vitaminraktárakat és kicsattanó egészséggel ugorjunk fejest az ovis időszakba.

Összeszedtünk nektek pár tényt és tippet, hogy megkönnyítsük a felkészülést:

TÉNY:  Az emberi test egy olyan komplex rendszer, amely több mint 60 trilliónyi sejtből épül fel, amelyek mindegyike sajátos felépítéssel bír és speciális tápanyagigénye van, hogy megfelelően működhessen. Ami viszont a tápanyagok előállítását illeti, sokkal limitáltabb testünk képessége.  Esszenciális aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, esszenciális telítetlen zsírsavak, bizonyos monoszacharidok – sajnos testünk nagy részüket nem tudja előállítani, így tehát mindennapi étkezésünk során kell azokat bevinnünk szervezetünkbe.

LAMOME TIPP: Fontos, hogy mi szülők is felismerjük, majd elmagyarázzuk gyerekeinknek az egészséges, teljes értékű táplálkozás lényegét. Sokszor elég csak a szülői minta, hiszen a példákból is rengeteget tanulnak a gyerekek. No persze nem mondjuk azt, hogy a mi gyerekeink nem esznek pizzát, sült krumplit és fagyasztott dinnyét nyalogattak fagyi helyett egész nyáron, csupán a mértékletességre hívjuk fel a figyelmet! Beszélgessetek róla, mutassatok példát!

TÉNY:  A mai világban egyre több családban ismert a „figyelemzavarral”, „tanulási nehézséggel”, vagy „viselkedési problémákkal” küzdő gyermek fogalma. A felmérések szerint ez a probléma szinte minden családot érint. Számos tanulmányban összefüggésekre mutatnak rá e problémák és a kiegyensúlyozatlan étkezés, alultápláltság és a magas finomított cukortartalmú ételek fogyasztása között.

LAMOME TIPP: Nassolni valónak vágjunk fel karalábét, répát és almaszeleteket, játék közben ugyanúgy fogy, mint a chips vagy köles golyó, de sokkal-sokkal egészségesebb!

 

TÉNY: A reggeli a nap első étkezése, amely az éjszakai pihenést és energia-újratöltődést követi. Gyermekeink számára a reggeli nélkülözhetetlen étkezés, különösképpen ha sportolni is fognak a nap folyamán. Ha a reggelit kihagyják és csak egy későbbi, délelőtti tízóraival helyettesítik, akkor a nap legfontosabb étkezését ugrották át.

LAMOME TIPP: Inkább keljünk fel 10 perccel hamarabb (igen, ezt nekünk is fájt leírni), de sose feledkezzünk meg a tápanyagokban gazdag reggeliről! A gabonagolyó mellé vezessük be például a zabkását friss gyümölccsel!

 

TÉNY: A jelenlegi irányelvek szerint a gyerekeknek minden élelmiszercsoportból javasolt fogyasztaniuk, figyelmet fordítva arra, hogy a túlzott édesség- és süteményfogyasztás magas koleszterinszinthez vezethet.

LAMOME TIPP: Fontos megjegyeznünk, hogy ezek az évek formálják gyermekeink későbbi, felnőttkori étkezési szokásait is, tehát nem kezdhetjük elég korán az odafigyelést! Figyeljünk a megfelelő energiaforrásra, ami nem csak a vitaminokat jelenti! A szénhidrátok fontosságáról sem feledkezhetünk meg. Gabonafélék, rizs és tésztafélék, amelyeket gyakran fogyasztanak sportolók is edzéseik és sportesemények előtt, ugyanolyan fontos elemek. Ha kevésnek találjuk az ovis gyümölcs- és zöldség adagot, fogjunk össze a többi szülővel és küldjünk be közösen a csoport számára elegendő gyümölcsöt!

TÉNY: A gyerekek hatalmas mennyiségű energiát használnak fel, hiszen folyamatos növésben vannak, szellemileg és fizikailag aktívak – mindezek miatt természetes, hogy a felnőtteknél nagyobbak a szükségleteik bizonyos vitaminok és ásványok tekintetében, illetve magas biológiai értékű proteinek és prebiotikus rostok bevitelében. Bizonyos vitaminok és ásványok a központi idegrendszer fejlődését támogatják, ilyenek például a kálcium, vas, foszfor, magnézium, C-, D-, B1- és B6-vitaminok.

LAMOME TIPP: Az egészséges táplálkozás mellett – és mert sajnos már a zöldségekben sem található annyi antioxidáns és vitamin, mint régen – egészítsük ki gyermekeink étrendjét megfelelő vitamin készítményekkel!

Ovi kezdéshez ezt ajánljuk: Protect Junior vitamin

 

Suli kezdéshez ezt ajánljuk: Marnys Junior Vit

 

 

A kevesebb napsütést pedig D vitaminnal pótolhatjuk, amihez egy szuper mixet javaslunk K vitaminnal karöltve: D3+K2 vitamin

A Marnys webshopban rendeléskor a Megjegyzés rovatba írt LAMOME promóciós kóddal mától egy hónapig (2018. 09. 24-10.21.) minden gyermektermék (Marnys Junior Vit, Protect Junior, D-vitamin, D3+K2-vitamin, Cebida) árából 10% kedvezményt kapnak a LaMome mamik, továbbá a termékek házhozszállítása már 15.000,- Ft rendelési értéktől ingyenes.


Összességében pedig ne feledjétek!

+ Gyermekeink menüjének fő alkotórészei a főbb gabonacsoportokból (rizs, kenyér, gabonafélék) és zöldség-gyümölcsfélékből álljanak

+ Kisebb mennyiségben ajánlott a tejtermék (tej, sajt, joghurt) és a húsfélék csoportja

+ Nagyon kis mennyiségben ajánlott csak a telített zsírsavak (vaj, zsír, sajt, jégkrém) és hozzáadott cukortartalmú ételek fogyasztása

 

Jó ovikezdést, könnyű beszoktatást és betegségmentes őszt kívánunk!

 

Szerzőről.

Szilágyi Virág
Szerzőnek 21 cikke van
Tudj meg többet Szilágyi Virág

Szilágyi Virág vagyok, 28 éves, 20 hónapos ikrek Zalán és Milán anyukája.
Babázás előtt tanácsadóként, trénerként dolgoztam, valamint 5 éve vezetem rendezvényszervező cégemet.
Mint ahogy a La Mome-nál mindenki más életét, így az enyémet is megváltoztatta ez a két gyönyörűség, akik bearanyozzák a napjaimat. Olyannyira, hogy a várandósságom, és a fiúk születésének körülményeit a Lifenetwork csatornán futó Jön a Baba című sorozatban ország-világ elé
tártam; nyíltan beszéltem az érzéseimről, a nehézségekről és a sikerekről is.
A mai anyukáknak szükségük van arra, hogy lássák: nincsenek egyedül, hogy tudják: mások is hasonló problémákkal küzdenek.
Éppen ezért, a jövőbeni ikres anyukák segítése céljából nemsokára megjelenik első könyvem sIKERes praktikák címmel, amely kifejezetten az ikres életről, az ikrek ellátásának gyakorlati tanácsairól szól. Ennek tükrében már biztos kitaláltátok, hogy a La Mome-on futó rovatom témája
sem lesz más: az ikres anyaság mindennapjait fogom nektek bemutatni. Kalandozzatok velem!

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események