Anyák napja

Reggel Rád adtam a fehér csipkés ruhát. Aranyszőke fürtjeidet olyan felnőttesen fogtad össze kicsi kezeiddel, hogy hátul be tudjam gombolni ezt a szép, ünnepi, pörgős ruhácskát. Néztem a kis nyakadat közben, majd megpusziltam. Olyan kisbabás, pedig már 5 éves leszel. Vajon, meddig fogom ezt így látni? Az illata édes, alvós. Babakorod óta ugyanolyan és ez végigkísért születésedtől. Minden reggel jól beleszippantok, hogy meg legyen a napi tartalékom.
Nagyon izgulsz és én is, mert ma lesz az első, igazi szereplésed; anyák napi előadás az oviban.

A csoportszobában már ki voltak készítve a kicsike székek nekünk, anyukáknak. Csak mi mehettünk az előadásra, egyedül – sem tesó, sem nagymama, sem apa -, mert ez most rólad és rólam szól, kizárólag kettőnkről. Helyet foglaltam és nézegettem a játékokat. Itt minden olyan barátságos. Vajon, melyikkel játszhatsz? Melyik a kedvenced? A fal mellett van egy hatalmas kartonház. Jól össze van firkálva, az apró kis kezek nyomait hordozzák. A kamionok és a kisautók végre oviidőben is a polcon pihenhetnek, biztosan sok-sok gyerek-kilómétert tesznek meg egy nap a játszószőnyegen. A galériáról egy maci figyelget minket. Régi maci, barna gombszemű.
A csoportszobát a gyerekek kacaja helyett felnőtt, női hangok töltötték meg. Ti kint készültek az öltözőben és kíváncsian leskelődtetek az ajtófélfa mellől, hogy keressétek az anyukátokat. Egy mosoly, egy integetés egymásnak és biztonságban tudtátok magatokat, mert “anya itt van”. Nagyon izgultam. Talán fel sem fogtam, hogy ez a műsor nekem fog szólni és mindenkinek, aki körülöttem ült.
Végigfutott az agyamon az elmúlt öt év és még az előadás előtt könnyes lett a szemem.
Mikor lettél ilyen nagy…?

A versmondás egyik része volt, hogy az ölünkbe vettünk-, és ringattunk titeket, mint a kisbabákat. Mosolyogva futottatok hozzánk, kissé szűkös volt a hely, de ez sem akadályozott meg titeket abban, hogy mindegyikőtök odabújjon az anyukájához.

“Tente, baba, tente,
A szemedet hunyd le…”

Néztem a szemedet és elöntöttek az emlékek… “Anya, ne sírj.”
Hiába vagy kisóvodás, újra éreztem a karomban azt a lehelletnyi súlyodat, amikor szülés után átadtak nekem. A sima arcocskádon láttam a születéssel járó apró ráncokat. Az édes, alvós illatodat most a magzatmáz illata váltotta fel és ezt most olyan intenzíven éreztem, mint még soha életemben. Akkor az egy karomban elfért a kis tested, most a földig lógott a lábad. Eszembe jutott, amikor szoptattalak és evés után ugyanígy, a karomból néztél rám. Néha még a szájacskád is nyitva maradt, úgy elnyomott az álom. Most dús, szőke, loknis hajad csikizte a karomat, ahogy fogtalak…
Úgy megnőttél és azóta annyi minden történt velünk.

Te voltál a támaszom a bajban.
Te vígasztaltál.
Te simogattál.
Te pusziltál.
Te öleltél.

Te szerettél…
Mindig, mindenkinél jobban, a legönzetlenebbül.

Nekem adtad a kicsi szívedet, a lelkedet, hogy gondoskodhassak róla.
Nekem adtad a legnagyobb kincset, a legmegtisztelőbb feladatot, amit csak egy nő kaphat, amit csak egy nő élhet át – édesanyává tettél.
Soha nem lehetek ezért elég hálás Neked.

A születésed napján felesküdtem arra, hogy életem végéig Melletted leszek. Mérhetetlenül büszke vagyok Rád.

Te vagy a legjobb dolog, ami valaha történt velem.

Szeretlek a csillagokig és vissza. ❤️

Szerzőről.

Gál Dóra
Szerzőnek 22 cikke van
Tudj meg többet Gál Dóra

Sziasztok!

Anyaságom említésre méltó pillanait/tapasztalatait/néhány kedves történetét szeretném Veletek megosztani nyíltan és őszintén, a kendőzetlen igazságokkal együtt. Egy-két bejegyzésemet viszont vidám hangnemben írom, hogy a káoszos napok között is legyen egy kis móka és kacagás. Ugyanakkor úgy érzem, komolyan is kell foglalkozni anyai lelkünkkel, hiszen mindannyian egy eddig ismeretlen világba csöppenve idegenként álltunk az újdonsült érzések, félelmek előtt.
30 éves vagyok, két kis szöszi boldog, büszke anyukája.
Nagy örömmel tölt el, hogy egy ilyen szuper közösségnek blogolhatok és remélem, Ti is hasonló érzésekkel olvassátok majd a történeteimet.
Szeretettel,
Dóri

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események