Az újszülött hatása a párkapcsolatra

Rendhagyó bejegyzésre készülök, ugyanis most nem magunknak írok, Csajok. Hiába ez egy anyukás oldal babás témákkal – nem mi leszünk most a célközönség.
Hanem az Édesapák.
Szóljon ez a cikk minden frissen sült édesapának, apának, apucinak, mert tudjuk, min mentek keresztül – azaz milyen hatással van a párkapcsolatra egy újszülött érkezése.

Kedves Édesapák!

Tudjuk, hogy nektek sem könnyű. Sőt…
Ti is ugyanúgy belecsöppentek abba az ismeretlen idegenbe, amibe mi – csak másmilyen szerepben. Tudjuk, hogy titeket is ugyanolyan érzékenyen érint a családdá válás, mint minket, hiszen nektek sem egyszerű feldolgozni, hogy a ti kettősötökbe megjön egy kis lény, akiért életetek végéig felelősek vagytok. Nincs olyan férfi, apa a világon, aki ne ijedt volna meg ettől a helyzettől. Hiszen gondoljunk csak bele…

Megtaláltok valakit, aki az igazivá válik mellettetek. Szereted, szeretitek egymást és életed szerelme terhes lesz a kisbabátokkal. A két csíkos teszt után jön az a 9 hónap, ami egy hosszúra nyúlt küszöb a régi és az új életetek között. Lassan sétálgattok ezen az úton mindketten és bennetek megannyi érzelmi hullám vonul át. El kell viselnetek a várandós feleségetek hangulatingadozásait, a semmiből kitörő sírásait, a megváltozott lelkiállapotát. Lehet, az azelőtt szexőrült barátnőd hallani sem akar a lomposról, sőt, kifejezetten taszítja. Igen, Uraim, ezt sem nektek, sem nekünk nem könnyű elviselni. Bennünk tombolnak a hormonok és nekünk ezt bazi nehéz akceptálni. El sem tudjátok képzelni, mennyire. Nem hiányzik a szex, nem kell, fúj. Nem ti vagytok a hibásak! Most valahogy másképp működünk. Mi sem értjük sokszor, mi történik velünk. Nektek pedig soha nem látott mennyiségű türelemre van szükségetek hozzánk. Hirtelen az sem tetszik nekünk, hogy a konyharuhát miért fordítva akasztjátok fel a tűzhelyre.

Aztán átlépsz a hosszú küszöbön, az új életetek ajtaján.
És, mert évek óta együtt vagytok, segítettél neki, amikor kificamodott a bokája, segítettél neki, amikor vacsorát kellett főzni, segítettél neki szakdolgozatot írni és segítettél neki bevásárolni is.
De a szülésnél nem tudsz neki segíteni és ez sok férfit teljesen kétségbe ejt. A simogatás, a derékmasszírozás, ami ezelőtt oly jól esett, most zavar, idegesít.
– Ne nyúlj hozzám, haggyál!
– Hogy segítsek?
– Sehogy!

Majd Édesapa lettél. Te is megszülettél.

Ez a kis ember, a legártatlanabb lény a földön az érkezése pillanatában véghez viszi élete legnagyobb küldetését. Soha vissza nem vonhatóan, megsemmisíthetetlenül megvarrja a köztetek lévő eltéphetelen apa-gyermek – szálat. Ő a Te gyereked. A Te családod. Örökre.
Látod az ágyon fekvő fáradt, sebzett testű feleségedet. A párodat, a nőt, az asszonyt, aki a saját életét kockára téve világra hozza azt a kicsi embert, a gyerekedet, aki majd Apának fog szólítani Téged. Nehéz út áll mögötte, a teste millió és egy kínt viselt el az elmúlt órákban.

Tudjuk, hogy nem egyszerű most nektek. Hirtelen kézzel fogható az a titok, ami 9 hónapig a szerelmetek hasában rejtőzött. Ő az, aki értelmet ad az életeteknek. Tudjuk, hogy bizonyítani akartok és elönt titeket az aggódás, a félelem, hogy miből és hogyan fogjátok eltartani a családotokat. Mert ez most a Ti dolgotok, óriási felelőség. Tudjuk azt is, hogy a fejetekben most hatalmas a káosz. Hogyan lesz ezután?

Ahogy telnek a napok és a hetek, úgy érzed, mintha egy másik világba csöppentél volna. És igen, kimondom; nem feltétlen jó értelemben.
Amikor hazaérsz a munkából, már a lépcsőházban hallod a baba sírását. A lakásba lépbe pedig fogad a káosz: szennyes tányérok a mosogatóban, megrágott kenyérszelet az asztalon, üres tejesdoboz, kiborult kávé, seprű és lapát az előszobában, mindenhol átázott textilpelenka hever, esetleg itt-ott egy-egy pelenkacsomag. A kisbaba vígasztalhatatlanul sír. A szerelmed, a nő, az asszony, aki társává fogadt szinte csak halvány árnyéka önmagának. Szeme karikás, kisírt, a haja koszos, a pólója tejfoltos, a fogát sem mosta meg és a bugyijánál átlátszik az óriás betét. Boltba is el kéne menni. Túl sok neked ez a kép egyszerre. De higgyétek el, nekünk is. Irgalmatlan sok. Eltűnt a régi, nyugodt életetek és helyébe lépett a káosz. Ti nem tudjátok elképzelni, mekkora kudarc az nekünk, ha nem sikerül a szoptatás. Ha nem tudjuk elaltatni a babát. Ha nem tudjuk, miért sír. Nem titeket fognak elővenni, hanem minket. Igen, tudjuk, hogy ott a tápszer és babakocsival is lehet ringatni a gyereket este a szobában. De nektek fogalmatok sincs, milyen mocskos az anyukák világa. Ahol egymást húzzák le a babaruhákkal, szólnak meg, ha nem szoptatsz és egy nagykalap szar csődtömeg vagy, ha bedepizel szülés után. Nekünk IS rengeteg elvárásnak kell megfelenünk. Ti tehetetlennek érzitek magatokat az első időszakban, mert a baba teljesen ránk van utalva. Egyszerűen nem tudtok vele mit kezdeni, de ez nem hiba! És igen, valóban, annyi energiát elszív tőlünk, hogy a nap végén rátok egész egyszerűen nem jut. Ez most az a fázis, ahol Ti többet fektettek bele a kapcsolatba, mint mi. Mérhetetlen türelemmel kell szolgálnotok minket és (a hormonok kiürülésével!) érthető is a csalódottságotok és a felháborodásotok. A fontossági sorrend új szisztémára épül: már nem Ti vagytok a legfontosabbak nekünk. Már nem rólatok gondoskodunk elsőként. És kimondatlanul is tudjuk, hogy nektek ez baromi rossz. Minden férfi szereti, ha egy nő kiszolgálja és gondoskodnak róla. Hát, kérem, ez most átmenetileg megszűnt. És ezt Ti nehezen viselitek, hogy a vacsora pl egy általatok készített parízeres szendvics és nem sült karaj hagymás törtkrumplival.
Mindezek tetejében ott a szex-, és az alváshiány is. Hát, egyik sem könnyű. Jó szex után jót lehet aludni. Most egyik sincs. Aludni a baba sírásától és millió ébredésétől nem, szeretkezni meg egyszerűen hullák vagyunk. Háromórás egybefüggő alvás a legnagyobb álmunk, nem pedig egy jól célzott orgazmus. Rosszul esik, ha negyedszerre is elutasítjuk a közeledéseteket, de bevallom; a hátunk közepére sem kívánjuk. Átmenetileg megszűnünk nőnek létezni.

Igazán kapcsolatot-, és embertpróbáló időszak az első pár hét/hónap. Az eleje nem feltétlenül rózsaszín felhő, sőt… Nagyon nehéz. Néha, ha megsimogatjátok a hajunkat, vagy megöleltek, máris jobb. Ezzel a pár másodperccel kibillentetek minket a megszokott monotonizmusból, a kakis pelenkák közül. Olykor csak egy jó szóra, vagy ölelésre vágyunk. Adjátok ezt meg nekünk. Kérlek. Nekünk ez ilyenkor megváltás, ha tudatjátok velünk, hogy jók vagyunk, ügyesek és együtt mindent meg fogunk oldani. Mert ez a kis ember tett minket családdá.
Örök és elválaszthatatlan kapocs.

Szerzőről.

Gál Dóra
Szerzőnek 22 cikke van
Tudj meg többet Gál Dóra

Sziasztok!

Anyaságom említésre méltó pillanait/tapasztalatait/néhány kedves történetét szeretném Veletek megosztani nyíltan és őszintén, a kendőzetlen igazságokkal együtt. Egy-két bejegyzésemet viszont vidám hangnemben írom, hogy a káoszos napok között is legyen egy kis móka és kacagás. Ugyanakkor úgy érzem, komolyan is kell foglalkozni anyai lelkünkkel, hiszen mindannyian egy eddig ismeretlen világba csöppenve idegenként álltunk az újdonsült érzések, félelmek előtt.
30 éves vagyok, két kis szöszi boldog, büszke anyukája.
Nagy örömmel tölt el, hogy egy ilyen szuper közösségnek blogolhatok és remélem, Ti is hasonló érzésekkel olvassátok majd a történeteimet.
Szeretettel,
Dóri

1 Comment

  • Molnár Erika december 21, 2017 01.46 du.

    Kedves Dóri!

    Én még csak pár napja szereztem tudomást az oldalról és a kis közösségetekről…
    De először a Te cikkedet olvastam el. Jelenleg az első kisbabámmal vagyok várandós és miközben olvastam végig egy mosoly volt az arcomon, és végig azt gondoltam de jó nem csak én érzek így és nemcsak engem foglalkoztatnak ilyen néha nem mindig pozitív gondolatok és félelmek. Természetesen tudom, hogy rajtam kívül nagyon sok kismama van így ezekkel a dolgokkal, de mégis más és egyben megnyugtató ezekről, olvasni és hallani, Teljesen ráismertem a saját helyzetemre, mindennapjaimra és pozitív érzések kerítettek hatamukba, párosulva némi kis megnyugvással, hogy nem vagyok egyedül. Biztos vagyok benne, hogy a többi történetedet is olvasni fogom és sok hasznos információt és erőt tudok meríteni majd belőle. Örömmel tölt el, hogy megtaláltam az oldalt és köszönöm, hogy olvashattam kedves kis történeted egyikét.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események