Védőoltások – agyhártyagyulladás (meningitis)

Ebben a bejegyzésben az agyhártyagyulladásról írok egy rövid, tájékoztató jellegű összefoglalót.

Ezt a bejegyzést azért írom, mert az agyhártyagyulladás egy nagyon súlyos, sok esetben halálos megbetegedés, melynek egy jelentős hányadával szemben rendelkezünk védőoltással. Tehát ezen típusú megbetegedések nagy részét meg tudjuk előzni.

 

Mi okozhat meningitist?

 

Baktériumok

Neisseria meningitidis A, B, C, W 135, Y,
Haemophilus influenzae B
Streptococcus pneumoniae

Vírusok
Egyéb

A meningitis egy nagyon súlyos megbetegedés. Nagyon gyorsan súlyosbodik a beteg állapota így gyakran a kezelés megkezdése előtt meghal a páciens, tehát nagyon fontos a tünetek azonnali felismerése és a kórházi ellátás mielőbbi megkezdezdése.

 

Mik ezek a tünetek?

 

Hogyan jelentkezhet a betegség?

lappangási idő: 2-10 nap

 

Hogyan terjed a betegség?

Köhögés, tüsszentés, közvetlen kontakt, orr- és garatváladék, nyál

 

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Életkor szerint: csecsemők, tizenévesek, fiatal felnőttek
Zárt közösségek (bölcsi, ovi, suli, kollégiumok, bulik)
Lépeltávolításon átesettek, immunhiányos állapotok

 

Hogyan tudunk védekezni a betegség ellen?

 

A megelőzésnek 2 módja van, az egyik a védőoltások beadása, a másik pedig az észlelt meningitises beteg környezetében még a betegség megjelenése előtt antibiotikum alkalmazása.

 

Egy kis statisztika…

Két dolgot emelnék ki ebből a témából, az egyik a megelőzés (védőoltások), a másik pedig a tünetek ismerete, felismerése és időben megfelelő segélykérés. A meningitis esetében az idő a legfontosabb tényező, minél korábban meg kell kezdeni a terápiát.

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

Dr. Stein-Udvardi Réka, DokiAnyu

 

Szerzőről.

Dr. Stein-Udvardi Réka
Szerzőnek 3 cikke van
Tudj meg többet Dr. Stein-Udvardi Réka

Dr. Stein-Udvardi Réka vagyok, Peti és Zoé anyukája és orvos. 2015-ben végeztem orvosként, azóta itthon babázom. 2018 őszén szeretném elkezdeni hivatásom gyakorlását, a Szülészet-Nőgyógyászat a fő csapásvonal. Szabadidőmben a betegségek megelőzésével foglalkozom, prevenciós oldalamat szerkesztem, mint dokianyu. Elkötelezett vagyok az orvostudomány felé, ebben nőttem fel (szüleim is orvosok), illetve gyermekeimet, akik lombikbabák is a tudománynak és fantasztikus orvosaimnak köszönhetem.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események