Bölcsőhalál – SIDS – Szükséges-e légzésfigyelő?

 


SIDS: Sudden Infant Death Syndrome – BÖLCSŐHALÁL

Általában alvás közben bekövetkező “nem várt” halál, amit nem előzött meg semmi (sem anatómiai, sem egyéb fejlődési rendellenehsség, sem fertőzés, sem egyéb szerzett kórkép) ami a halál okaként szolgálhat. Egy éves kor alatt általában egészségesnek tűnő babáknál következik be.

RIZIKÓTÉNYEZŐK:

Bármely újszülöttet/csecsemőt érinthet sajnos a SIDS, de vannak bizonyos tényezők, melyek esetében magasabb a kockázata a SIDS előfordulásának.

Fiú nem, fiú/lány arány: 3/2

2-4 hónapos életkor (ekkor a leggyakoribb a SIDS)

Rassz: Az etnikai különbségek okai lehetnek a kulturális különbségek, valamint az anatómiai sajátosságok, legfőképp a garat anatómiája.

  • Ny-Eu 2-3 ezrelék
  • Amerikai kontinens feketék, indiánok közt gyakoribb
  • Keleti népek között ritkább
  • Magyarország 2-3 tízezrelék (itthon SIDS esetén kötelező a boncolás, más országokban nem mindenhol).

Genetikai hajlam(?)

  • Pro: családi halmozódás
  • Kontra: 1- és 2 petéjű ikrek esetében is azonos a SIDS előfordulási gyakorisága

Napszak: Éjjel (nappal is bekövetkezhet, de ritkább)

Évszak: télen gyakoribb

Születési kor/súly: gyakoribb a SIDS a koraszülött, illetve az időre, de kis súllyal született babák esetében.

Rossz szociális körülmények esetén is gyakrabban fordul elő a bölcsőhalál.

A passzív dohányzás is növeli a rizikót.

 

Anyai rizikótényezők (várandósság alatt)

Anya életkora < 20

Dohányzás

Drog

Alkohol

Nem megfelelő terhesgondozás

 

Az alvás körülményei is befolyásolják a SIDS rizikót. Növelik a rizikót:

Hason alvás

Oldalt fekve alvás

Puha felületen alvás (puha matrac, vízágy…)

Egy ágyban a szülők és a baba

Ágy megosztása (szülő/tesó/állat)

Túlfűtött szoba

Szülőkkel nem egy szobában alvó baba

 

Okok?

A gyanított bölcsőhalálok 15%-ánál botulizmus, ami leszálló típusú petyhüdt bénuláshoz vezet a Clostridium botulinum (C. botulinum) kórokozó méreganyaga miatt. A botulizmus kórokozója a C. botulinum a MÉZ-ben fordul leggyakrabban elő, így a méz fogyasztása 1 éves kor alatt nem javasolt.

Agytörzsi hálózatos állomány fejletlensége. Itt az alvás-ébrenlét központ szabályozza a normál napi ciklust valamint az éberség szintjét. Alvás közben bizonyos ingerek (pl oxigén szint csökkenés vagy szén-dioxid szint növekedés) hatására az alvás-ébrenlét központ “felébreszti” a szervezetet. Ha ez az “ébresztés” kimarad az agytörzsi hálózatos állomány fejletlensége miatt, akkor bekövetkezik a SIDS.

GOR (gastro-oesophagealis reflux) mely részben élettani, de vannak “bukósabb babák”. Ők gyakrabban szenvednek felsőléguti megbetegedésektől. A savas gyomortartalom gyakran az orrgaratba, tüdőbe kerül, ami egyrészt hajlamosít felsőléguti megbetegedésekre, másrészt pedig fizikailag léguti akadályt jelenthet.

Többnyire késő éjszaka/kora reggel következik be a SIDS, ez lehet a bolygóideg hatásának is a következménye (szívfrekvencia és légzésszám csökken a bolygóideg hatására).

 

Megelőzés:
Sajnos garancia nincs, DE a rizikó csökkenthető.

Háton altatás/alvás (ameddig egyedül, mindenféle segítség nélkül nem tud a baba hátról hasra, illetve hasról hátra megfordulni)
USA “back to sleep” kampány hatására 50%-kal csökkent a SIDS ráta

Ne legyen puha a matrac

Ne legyen az ágyban párna, plüssállatok

Sose kerüljön takaró a baba fejére, ha megoldható, akkor előnyös olyan ruhát adni rá, hogy már plussz takaró ne kelljen. (Egy személyes megjegyzés: én ezt a pontot nem tudtam tejesíteni, az én gyerekeim be vannak takarva)

Megfelelő, nem túl meleg hőmérséklet

A baba szoptatása, ha lehetséges, minimum 6 hónapos koráig

Védőoltások

Veszélyeztetett csecsemők kivizsgálása (fül-orr-gégészeti-, kardiológiai- kivizsgálás, laborvizsgálatok, mellkasröntgen, koponya- és hasi ultrahang, megfigyelés)
Légzésfigyelő használata + csecsemő újraélesztő tanfolyam (még terhesség alatt)

 

Hogy ideális szerintem az altatás SIDS szempontjából?

Szülők és a baba egy szobában alvása, de nem egy ágyban. Ideális ha az anyuka ágya mellett van a babaágy, így a baba karnyújtásnyira van, érzékeli, hogy az anyukája közel van hozzá, számíthat rá. Az anyuka pedig látja, hallja a baba minden rezdülését így. Légzésfigyelő alkalmazása, ügyelve a megfelelő installálásra, használatra, valamint csecsemő újraélesztő tanfolyam elvégzése még a terhesség során, hogy baj esetén a szülők közbe tudjanak lépni.

Összeraktam egy illusztrációt, ami tartalmazza a baba újraélesztéséhez legszükségesebb információkat, de a mozdulatok elsajátításához, gyakorlásához az erre a célra kitalált tanfolyamok a legmegfelelőbbek. Krízis helyzetben pedig kulcsfontosságú lehet mind az elméleti-, mind a gyakorlati felkészültség.

IDŐ = ÉLET!

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

Dr. Stein-Udvardi Réka, DokiAnyu

Szerzőről.

Dr. Stein-Udvardi Réka
Szerzőnek 3 cikke van
Tudj meg többet Dr. Stein-Udvardi Réka

Dr. Stein-Udvardi Réka vagyok, Peti és Zoé anyukája és orvos. 2015-ben végeztem orvosként, azóta itthon babázom. 2018 őszén szeretném elkezdeni hivatásom gyakorlását, a Szülészet-Nőgyógyászat a fő csapásvonal. Szabadidőmben a betegségek megelőzésével foglalkozom, prevenciós oldalamat szerkesztem, mint dokianyu. Elkötelezett vagyok az orvostudomány felé, ebben nőttem fel (szüleim is orvosok), illetve gyermekeimet, akik lombikbabák is a tudománynak és fantasztikus orvosaimnak köszönhetem.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események