Tiszteletbomba

Sokat gondolkodtam miről is írjak először. Igazából annyi dolog történt velem az elmúlt években, hogy 10 különböző irányból indíthattam volna soraimat.

Egyik reggel aztán a Kossuth tér felé sétálva bevillant a felismerés, hogy a téma egész végig ott volt az orrom előtt. Alig vártam, hogy legyen pár percem és végre gép elé ülhessek.

Nézzétek el nekem, hogy jelen cikkem főszereplője nem a gyermekem lesz, bár igen szoros kapcsolódást tudok felmutatni kisfiam és mostani főhősöm között.

Furcsa irányt vett a világ és a régi klasszikus családmodellek sajnos már csak nyomokban lelhetők fel egy-egy helyen. Hét évvel ezelőtt megismerkedtem egy férfivel. Korábban már sokszor láttam, de nem tudtam róla semmit. A sors úgy hozta, hogy a 2010-es VB alatt egy asztaltársasághoz keveredtünk, így akarva-akaratlanul kerekebb kép rajzolódott ki róla. Megtudtam, hogy egyedül neveli akkor 4 és 5 éves gyermekeit. Az este végére úgy éreztem, ennyi információ nem elég, én többet szeretnék belőle. Napokon át beszélgettünk szó szerint éjjel-nappal és én minden beszélgetéssel egyre szerelmesebb lettem.

Ültem a borospoharammal a kezemben 23 évesen és azon tűnődtem, most mi tévő legyek. Soha nem éreztem még ilyet azelőtt, de tudtam, ha most fejest ugrok, abból könnyen lehet nyaktörés. 2 gyerek.. 0-24-ben.

Egyik nap a barátnőmmel ebédelni indultunk, mikor is az étterem teraszán feltűnt A FÉRFI és a GYEREKEK. Először meg akartam fordulni, úgy éreztem én erre nem vagyok felkészülve, de összeszedtem minden bátorságom, és leültem az asztalhoz…

7 éve ülünk egy asztalnál. Volt, hogy úgy éreztem, túl sok a szék és olyan is volt, azt hittem nekem nem lesz helyem. Furcsa székfoglalós játék volt ez, ami során rengeteg lemondással, sok munkával és mérhetetlen türelemmel, de végül mindenki megtalálta úgy a helyét, hogy közben ne kelljen elvenni másét.

Nem egy egyedülálló apuka volt, hanem egy teljes értékű „anya”. Amit a gyerekeiért tett és tesz azóta is, arra nincsenek szavak. Nem volt olyan helyzet, feladat, amit ne oldott volna meg egyedül. A gyerekeknek teljesen természetes volt, hogy az őket érintő összes témában hozzá fordulhatnak. Mosott, főzött, takarított, oviba ment, játszóterezett, edzésekre futott és természetesen dolgozott.

A kezdeti időszakban, már-már az okozta a nehézséget, hogy nem akart semmilyen terhet átengedni, mindent egyedül akart megoldani, mert egyszerűen erre volt berendezkedve.

Sokat tanultam tőle a gyereknevelésről. Az első és legfontosabb lecke az volt, hogy a gyerek az első. Soha egyetlen személy, feladat vagy lehetőség nem kerülhet az első helyre. Az életünk összes döntését úgy kell meghoznunk, hogy az ő érdeküket tartjuk szem előtt. És tudjátok mit, ez igenis nehéz! Leírva nem nagy dolog, de a mindennapokban sajnos keveseknek sikerül…

Hat éven át néztem a fáradozását és próbáltam minden lehetetlen helyzetben a társa lenni. Minden nap végén volt pár óránk együtt, mikor már mindenki aludt. Az esetek többségében fáradt volt és sokszor kilátástalannak látta a helyzetet, de egy dolog mindig vitte tovább, és az a két gyereke iránt érzett imádat volt.

Sokszor szóba került a közös gyerek kérdése, de én halogattam a dolgot (utólag hiba volt). Egy éve egy nyári napon megérkezett az életünkbe Máté, aki egy egyszeri és megismételhetetlen csoda. Azóta azokban a bizonyos közös órákban ketten ülünk hulla fáradtan a kanapén egymás kezét szorítva, azzal a különbséggel, hogy most már én is tudom, életem végéig hálás leszek, hogy aznap is elfáradhattam…

ui.: köszönöm a férjemnek, hogy velem kezdte újra, köszönöm, hogy a gyermekem apja és ígérem, mindig mellette leszek

Szerzőről.

Tolnai Zsófia
Szerzőnek 1 cikke van
Tudj meg többet Tolnai Zsófia

Hogy hogyan definiálnám magam? Anya? Nevelőanya? Feleség? Gyerek? Álmodozó? Tervgyáros? Nyughatatlan? ….
30 éves. Ez biztos. Közgazdász? Lényeges ez?
Az út, na az a lényeg!
Ha szeretnétek elmesélem…

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események