Lelkiismeret

Mindannyian megküzdünk naponta a lelkiismeretünkkel. Én leginkább akkor, mikor látom a gyerekeimet aludni. Mindig befészkeli magát a gondolat a fejembe, hogy “jól csinálom-e”. Hogy elég-e nekik, amit adok magamból. Mi lesz rólam az első tudatos emlékképük, ha nagyok lesznek. Az illatom? A viselkedésem? A hanglejtésem? A fegyelmezésem?
Bennem nagyon intenzív emlék Anyuról, hogy reggelente mindig a a puha köntösében ült le az étkező asztalhoz. Olyan halvány szilvakék színű köntöse volt, és most is érzem az illatát. Volt, hogy egy fekete, mintás bögréből itta a kávét. Ez a bögre most az én konyhámban van. Az arca mindig Nivea krémtől volt illatos. Hallom, ahogy csettegett a rágóval – gyerekként az autó hátsó ülésén sokszor összekevertem ezt a hangot az index hangjával. Szeretném, ha az én gyerekeim is jóra emlékezzenek.

Földöntúli büszkeséggel tölt el, hogy ők belőlem vannak, részei a testemnek, a lelkemnek. Nézem a békés arcukat, miközben szépeket álmodnak és ilyenkor minden négyzetmilliméterüket apránként szemügyre veszem. Irigykedem a hosszú szempillájukra, a jó szívükre, a kis ártatlan lényükre. Aggódással tölt el, hogy kénytelenek egyre többet érzékelni ebből a mocskos világból és nem lehetek mindig mellettük. Hozzájuk bújom, megszagolom a kis nyakukat, a ruhájukat és próbálok minél többet elraktározni magamba az illatukból, hogy mindig emlékezzek rá és velem legyenek. Olyan szerelemmel nézem őket, ahogy csak egy anya tud. Valahonnan nagyon mélyről jön, összeszorítva a szívemet és a lellemet.
Megfogom a kis kezeiket, amik annyiszor érintették a padlót mászás közben… Amik teljes szívvel-lélekkel tudnak játszani, úgy igaziból… Amik akkor is megsimogatnak, ha épp mérges vagyok és nem látok kiutat az örvényből… Ezek a kis kezek fognak az én helyembe lépni. Ezek fogják majd gyúrni a süti tésztát az ő gyerekeiknek, főzni a paradicsomlevest betűtésztával, kicserélni az elemet a távirányítóban és összecsavarozni a pelenkázószekrényt. Vajon, jó életük lesz? Boldogok lesznek? Megadunk nekik a férjemmel minden kézzel nem foghatót, ami a boldog, elégedett élethez kell? Ilyen-, és ehhez hasonló dolgok kavarognak bennem.
Közben pedig magamat ostorozom, le tudnám köpni magam, hogy megint türelmetlen voltam, felemeltem a hangom. Vajon, ők ezt hogyan élik meg.. A föld alá süllyednék szégyenemben..

Drága Kislányom, kérlek, ne haragudj Anyára. Úgy szégyellem magam, hogy megint kiabáltam, megint nem engedtem meg valamit, megint nem vettem fagyit, megint hidegzuhannyal fenyegetőztem… A világ összes fagyiját és Barbie-ját megvenném Neked, az Elzás zseblámpát is, az összes szoknyás ruhát a H&M-ből, hogy lássam a boldog arcodat, miközben libben a pörgős szoknyád. Holott tudom, Neked kategóriákkal többet jelent együtt sütipecsétezni, színezni, gyurmázni, Barbie-zni. Én minden egyes alkalommal megküzdök magammal, a helyzettel, a lelkemmel, amikor nemet mondok Neked. Nemet, mert tudod, főzni is kell, takarítani, ruhákat rendezni. Mert nincs segítség és idő. Az a rohadt idő… Ördögi körforgás ez. Remélem, én mindig melletted tudok majd lenni és segíteni, hogy minél több időt gyurmázhass majd a gyerekeiddel.
Édes Kisfiam, te pedig, kérlek, bocsásd meg, hogy az éjjel ideges voltam, mert nem aludtál. Tudom, szenvedtél a fogacskád miatt. Bárcsak át tudnám vállalni a fájdalmaidat, hogy ne szenvedj. Szégyellem a türelmetlenségemet, mentségemre legyen, hogy fáradt vagyok. A reggeli mosolyod mindennél többet ér. Te mutattad meg nekem, milyen az IGAZI szerelem. Mindent elsöprő! Rohadt büszke vagyok rá, hogy én vagyok az első csaj, akit imádsz! 🙂
Mellettetek fogunk állni Apucival, amíg élünk. Ti jelentitek nekünk a világmindenséget, a boldogságot. Ti miattatok van értelme az életünknek. Nagyon szeretünk Titeket.

Szerzőről.

Gál Dóra
Szerzőnek 22 cikke van
Tudj meg többet Gál Dóra

Sziasztok!

Anyaságom említésre méltó pillanait/tapasztalatait/néhány kedves történetét szeretném Veletek megosztani nyíltan és őszintén, a kendőzetlen igazságokkal együtt. Egy-két bejegyzésemet viszont vidám hangnemben írom, hogy a káoszos napok között is legyen egy kis móka és kacagás. Ugyanakkor úgy érzem, komolyan is kell foglalkozni anyai lelkünkkel, hiszen mindannyian egy eddig ismeretlen világba csöppenve idegenként álltunk az újdonsült érzések, félelmek előtt.
30 éves vagyok, két kis szöszi boldog, büszke anyukája.
Nagy örömmel tölt el, hogy egy ilyen szuper közösségnek blogolhatok és remélem, Ti is hasonló érzésekkel olvassátok majd a történeteimet.
Szeretettel,
Dóri

1 Comment

  • Vizi Niki július 06, 2017 04.58 de.

    Imádtam minden sort

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események