Tolnai Zsófia pályázata

Anyaság kicsit másként…

Újabb idegőrlő 5 perc. Addig kezet mosok. Biztos megint negatív, aztán várhatok egy egész hónapot. Többet pisiltem pohárba, mint WC-be. Lejárt az idő. Rápillantok a tesztcsíkra. A kezem remeg, a szívem szaporán ver. Kettő. Nem egy, kettő! Két csík, de hát ez azt jelenti… Úr Isten!

Nem vagyok ősanya típus. Mindig tudtam, hogy szeretnék gyereket, de a lelkem legmélyén kicsit bíztam benne, hogy mire eljutok odáig, ez lehetséges lesz terhesség és szülés nélkül. Ma már tudom miért féltem a terhességtől. 3 hónap kórház, kb 8 m3 infúzió, vészes terhességi hányás, merthogy ilyen is van. Sürgősségi császár. Nekem ez jutott. De hogy azok is megnyugodjanak, akik ellenzik ezt az intézményt, én is szenvedtem. Nem kicsit, nagyon, ám úgy döntöttem, hogy inkább életben szeretnék maradni, és ugyanezt a sorsot szánnám gyermekemnek is, aki biztos örült volna a természetes születésnek, leszámítva a tényt, hogy nem élte volna túl. Szóval így lettem én hivatalosan is anya (de ez egy másik történet).

Nem hivatalos anyaságom sokkal korábban kezdődött. Mikor megismertem férjemet, biztos voltam benne, hogy ő lesz a gyermekem apja. Tudtam, hogy nem lesz könnyű (bár sejtelmem sem volt, így utólag, hogy mennyire nem), de háló nélkül ugrottam. Neki volt már két gyermeke (akkor 4 és 5 évesek), akik vele éltek és élnek azóta is. Nem volt egyszerű 23 évesen az életemet fenekestül felforgatni és egyik napról a másikra felelősséget vállalni 2 gyerekért, de az idő engem igazol. Szóval ismerem a „kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” kifejezést. Erről a 7 évről regényt tudnék írni, de ezek a sorok most az „első harmadik” gyermekem érkezéséről szólnak.

Az első otthon töltött napok olyanok voltak, mint egy jó képességű hullámvasút végtelenített verziója. A hormonok tomboltak, a seb fájt, és ott volt Ő. Azt sem tudtam hogy kell megfogni, mit fogok csinálni, ha sír, és mit, ha nem hagyja abba. Rengeteg gondolat cikázott a fejemben: „Mi lesz, ha nem leszek elég jó neki? Ha „tönkre teszem”? Ha leejtem? Ha megfullad? és még milliónyi szebbnél szebb gondolat. Az első pár napban rádöbbentem, hogy nincs mese, innentől életem végéig rettegni fogok. Nem, nem olyan volt, mint egy pelenka reklámban. Nem csak mosolyogtunk, és a sokadik álmatlan éjszaka után nem éreztem, hogy egyszerre leszek jó háziasszony, sikeres üzletasszony és szexistennő egy személyben.

Szerintem a boldogságot percekben mérik. Kivéve az Instagrammon és a Facebookon, mert ott mindenki boldog, no meg szép és gazdag is ugye… Én nem vagyok mindig boldog, de AZOKBAN a pillanatokban mérhetetlenül!

„Kisfiú/kislány? Mennyi idős? Ó, akkor már biztos mászik, az enyém ennyi idősen már ment.” Aha, hát ő nem megy sehova. Sőt, még csak nem is mászik. Ha a hasára teszem, feltett karokkal himbálózik, mint egy kis büdös bogár (persze csakis a legédesebb fajtából). És akkor mi van?! Ő ül. Gondolom kicsit konformista a gyerek, no de mit csináljak vele? Igen, voltunk tornán, mert mi is hallottunk róla, hogy van olyan. 4000 Ft-ért fél órán át üvöltött 6 alkalommal, de ez még mindig nem győzte meg arról, hogy neki másznia kellene. Szerintem így 9 hónaposan csak azért fordult át hátról hasra teljesen egyedül, hogy örüljünk, és ne vigyük többet tornára. Azóta hason alszik, közöttünk… Mert persze, mint mindenki, mi is megfogadtuk, hogy a gyerek csak az ágyában fog aludni, de aztán hajnalban az ágya mellett toporogva győzött a fáradtság, no meg az önámító ígéret magamnak: „nem baj, majd alszik egyedül, ha lesz saját szobája…” És igen, még cumit is adtunk neki, amit majd elküldhetünk a nyuszinak, a télapónak, vagy valakinek, aki még náluk is nagyobb király, ami ugyancsak nagy meccs lesz, mert ami azt illeti, nagy cumista. Persze ez megint csak az én hibám, ugyanis nem tudtam szoptatni. Biztos nem akartam elég erősen. 3 hónap után adtam fel, azt hiszem azon a napon, amikor az úgynevezett szoptatási tanácsadó egy szívószálat ragasztott a mellemre, melyet egy üvegcsébe kellett volna vezetnem, amit a harmadik kezemmel fogok szoptatás közben, mindezt 10 ml tejért, mikor a gyerek már 90-et evett.

Voltam tornán is, miután nekem sem ártott volna szülés után 2 héttel az aranypartról postolni minimum lapos, ha nem is kockás hassal, kezemben az elsőszülöttemmel, de ez is másként alakult itt az én valóságomban. Mentem, láttam, fizettem, hazaballagtam a gyönyörűen spirálozott edzéstervemmel, ami nem több, mint fél óra naponta és majd csinálni is fogom, ha lesz fél órám. Gondolom ez nagyjából egy időben lesz azzal, mikor a gyerek egyedül alszik cumi nélkül…

Munka gyerek mellett? Hát igen. Létezik. Nyilván nem most leszek karrierem csúcsán, de azért nincs ok aggodalomra. Egy vendégházat vezetek és az elmúlt 9 hónapban a szolgáltatásaink sora annyival bővült, hogy a foglalásokkal kapcsolatban bátran hívhatnak hajnali kettőkor is, biztosan fel tudom venni a telefont.

Nem hiszem, hogy van receptje a jó anyaságnak. Szülhetsz természetesen, császárral, hordozhatod kendőben vagy kocsiban, szoptathatod vagy adhatsz neki tápszert. Szerintem egy dolog tesz valakit anyává és ebben szentül hiszek. Ha képes vagy a gyermeked boldogságát mindennemű igényed elé helyezni, akkor sínen vagy. Mindenki követhet el hibát, kivéve egyet. A gyerek egy életre szól, és nincsen rajta OFF gomb. A felelősség nem szüneteltethető. Bíznak bennünk, nem hagyhatjuk cserben őket.

Köszönet a férjemnek mindenért! Főként Mátéért, mert nélküle nem jöhetett volna létre, ahogy szokták volt mondani. Azt hiszem ebben rejlik a titok. Jó embert választani. Nekem sikerült. Bár küzdelmes 7 év volt ez, de megérte. Legalább 4 éves kortól tudom hogy kell felnevelni egy gyereket…  Szivárvány család a miénk. Kicsit ilyen, kicsit olyan, de a miénk és bármit megtennék érte.

Ha tehetném levelet írnék a múltbéli énemnek, hogy ne várjon annyit, hogy vágjon bele, hogy tudja, aznap kezdődött el igazán az élete…

 

Szerzőről.

Blogger Vendég
Szerzőnek 15 cikke van
Tudj meg többet Blogger Vendég

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események