Nagy-Kövesdy Renáta pályázata

Mi a legnehezebb – a melegen kívül ?

Negyven fok, belvárosi lakás, levegőtlenség, kismamaság. Ventilátor zúg, nonstop megy. De mégsem a meleg a legnehezebb.

A félelem, az aggódás, az a legnehezebb. Hogy minden rendben legyen, hogy jól legyen, hogy szépen fejlődjön, hogy bent maradjon addig a pocakomban amíg felkészül a kinti világra. Hogy mindig azt mondja az orvos, hogy „méretei tökéletesek, szép és egészséges kislány”. Minden hónapban vártam, hogy halljam az akkor legszebb hangot a világon, a szívdobogását. Emlékszem, mindig sírtam. Mert mindig azt jelentette nekem, hogy velünk van, hogy velünk szeretne lenni Ő is. Így ment hónapról hónapra, aztán a következő nagy lépés, hogy a születése is komplikációmentes legyen, hogy az orvost idézzem. Őrá nézve hál istennek ez így is volt, rám meg vigyáztak az orvosok. Innen is köszönöm Doktor úr  😉

Azóta eltelt 15 hónap és az aggódás nem mondhatnám, hogy csökkent, sőt. Az első pár hónapban minden sírásnál aggódtunk; most miért sír, fáj e valamije, hogy nyugtassuk meg, vigyük-e orvoshoz. Az első betegségnél mindent bevetettünk, hogy mihamarabb meggyógyuljon, az első hányásnál riadtan néztünk egymásra, kevés ijesztőbb dolog van mögöttünk.

Mégis anyaként nekem az egyik legnagyobb félelmem a betegségeken túl, hogy én vagyok érte a felelős. Hogy rajtam múlik, hogy Ő hogyan él. Az, ahogyan fejlődik, ahogyan tanul, a mit és mennyit, mivel eszik, mit és mikor tanul meg, hogy boldog gyermek e. Nekem ez a legnagyobb kihívás, amin a legtöbbet agyalok, hogy elég vagyok e én ehhez, hogy meg tudok e adni neki mindent, amire szüksége van, hogy boldog, kiegyensúlyozott emberke legyen. Folyamatosan figyelem, hogy nyílik ki a tudata, hogy rácsodálkozik a világra. Próbálom megérteni a kis lényét, hogy a legmegfelelőbb hátteret tudjam neki biztosítani ahhoz, hogy jól érezze magát. A fenti kérdésre most, ebben a pillanatban ez a legnehezebb. A kérdés magamban, hogy jól csinálom-e? !  Aztán mikor ránézek és látom a huncut mosolyát, hallom a kacagó hangját (ami a szívhangja után átvette a legszebb hang titulust) , akkor arra gondolok, hogy talán, ebben a pillanatban boldog. És ez az, ami a legfontosabb, hogy boldog legyen.

Mielőtt Anya lettem, rengetegszer hallottam, hogy majd megtudod. Majd megtudod milyen nem aludni, majd megtudod milyen nehéz, majd megtudod  milyen egyedül csinálni mindent, majd megtudod mennyi vasalnivaló lesz, majd megtudod milyen rossz érzés, ha sír, majd megtudod milyen nem járni bulizni és még sorolhatnám. De már akkor is feltűnt, azóta meg pláne szemet szúr, hogy mindenki a negatív érzéseket, gondolatokat zúdította rám. ( Ha nem kértem, akkor is, persze) Azt nem hallottam senkitől, hogy a legjobb a reggelekben, bármilyen korán is kezdődik, hogy egy mosolygós szempár ébreszt, hogy amikor először kacag hangosan, sírva fogok nevetni én is. Nem mondta senki, hogy órákig el tudom majd nézni, ahogy játszik, ahogy pakol. Nem mesélte senki, hogy mekkora boldogság látni az arcát, mikor hazajön az apukája és meglátja. Nem tudtam, hogy ilyen jó érzés, hogy megtudom nyugtatni. Hogy a legfinomabb simogatás az, ha a kis kezével megfogja az arcom. Nem mondták, hogy milyen büszkeség, ha valamit megtanul. Legyen az a keze vagy hogy melyik a kacsa. Mennyivel jobb lenne, ha ezeket mesélnénk, osztanánk meg a leendő anyukákkal, mert amellett hogy aggódással teli, alvásmegvonásos időszak az első egy két év, emellett a legszebb is látni, ahogy a kisbaba napról napra rácsodálkozik a világra és olyan pillanatokat él meg az ember, amire tényleg lehet mondani, hogy majd megtudod, mert ezekre senki nem számít.

Hogy hogyan élem meg az Anyaságot? Próbálom mindennap ezeket szem előtt tartani, minden napot megélni úgy, ahogy a legjobban lehet.  Megmutatni neki a világot, a katicabogártól a repülőn keresztül a sütisütésig. Nem rohanni, nem azon stresszelni, hogy szalad e a lakás, vagy hogy mostam e. Hanem azt nézni, hogy mindennapból egy nap van. Nem lesz több. És Ő sem lesz már ilyen kicsi. Most érdekli a kavics, a lépcső, most tetszik neki a tépőzár, most kéri százszor ugyanazt a könyvet lapozni. Talán ez a legjobb szó rá. Most. Most élem meg az anyaságot. A Férjem sokszor megkérdezi, hogy jó e nekem így, hogy boldog vagyok e. És annyira jó érzés, hogy teljes nyugalommal tudom azt mondani,hogy igen, boldog vagyok és ami a legjobb, boldog anyuka. Teljes lett az életem, kerek egész.

Szerzőről.

Blogger Vendég
Szerzőnek 15 cikke van
Tudj meg többet Blogger Vendég

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események