Krokovay Eszter pályázata

Világos szobámban ültem, páciensemmel szemben, akinek most meséltem el, hogy a terápiája véget kell, hogy érjen, két hónap múlva.

“Es megkérdezhetem Doktornő, hogy mit fog csinálni Thaifoldon? – kérdezte kissé megszeppenten, lágyarcú paciensem.

“Anya leszek!” – válaszoltam ragyogó tekintettel.

Napi kétszer jógáztam. 30 percembe telt a joga központba gyalogolnom. 30 perc vissza. Gyakran felmásztunk a dombra, ahol a hotel épült. Ez most meg a babánk, mondogattuk. Eltelt egy ev. Lassan 180 személyzet gyűlt össze. Mindenki várta a nyitást, en angolul tanítottam a takaróitokat, a pincéreket, a szerelőket, a konyhásokat es a recepciósokat. Ok is a gyerekeink lettek.

Bangkokba repültünk. Nagyon sokszor. A férjem belövellt spermái nem hozták meg a várva-várt pocaklakót. Amikor mégis sikerült, teherbe esnem, öt-hétig tartott a csoda. Zokogtunk, de amikor kileptünk hotel szobánkból, álarcot vettünk elő. Az igazgató úr es felesége sokat szeret vásárolni, Bangkokban, mondogatta a személyzet, ártatlan vidámsággal.

Jógáztam, nem jógáztam; jógáztam, nem jógáztam. Kettős életet éltünk, a hónapok felében, óvatos voltam, hátha terhes vagyok…

10-edszerre sikerült!

Amikor 13 evesen írtam egy “novellát”, a 13 eves hősnővel rengeteg kalamajka történt, aminek egyszer véget kellett érnie. Megírtam tehát, az utolsó fejezetet, melyben a hosno mar erett 25 eves felnott es 3 eves kisfiat nezi a tükörben. Zoárdot.

Ha fiunk lesz, Zoárd lesz. Úgy bizony.

5 hónaposan Barcelonába költöztünk es spanyol órákra jártam es úsztam. Imádtam Zoárddal úszni! A maradék időmben, felfigyeltem egy oldalra, ahol írásokat kerestek, terhes kismama szemszögéből. Minden írásért pont járt es egy adott időszak végéig kellett gyűjteni a pontokat, egy Siófoki nyaralást tűztek ki főnyereménynek. Az érdi barátnőm egyedül kellett, hogy nevelje kisfiat, mert a férje elhagyta. Megfogadtam, hogy megnyerem neki, az utat.

Megnyertem az utat, mert omlott belőlem a szó. Csak írtam es írtam. Mar anya voltam. Szerettem Zoárddal lenni. Énekeltem neki es egy kis szívhangos mókát is lejátszottam Zoárdnak, nap, mint nap. Szórakoztattam öt. Ilyen is a kapcsolatunk, a mai napig is.

Zoárd most 4 eves. 80-szor repült. Megtanult, magától olvasni. Angolul es magyarul is. O volt az első gyermek a thai szigeten, akinek gyerekülése lett. Az első, akinek a pelenkait, akkor szárítottuk, amikor mar a hotelnek nem kellett a szárítógép. Mosható pelenkáztunk, hogy ne szennyezzük a szigetet.

A szakácsok főztek, Zoárdnak. Nem pépesítettünk, amúgy sem nagyon evett 1 eves koráig. Szopizott es kész.

Nem kapott sót. Nem kapott cukrot.

Figyelmet viszont, annál többet kapott. Ha picit is sírt, rögtön ugrottam. Nem engedhettük meg magunknak, hogy a vendégek arra panaszkodjanak, hogy a hoteligazgató gyereke zavarja a nyaralásukat.

Sokat fotóztam Zoárdot. Az lett a közös mókánk. Versenyeket pályáztam meg es elkezdtem őket megnyerni.

Zoárd érti, hogy nekem ez fontos es amikor o ennek ellenére, nincs fotózós hangulatban, elrakom a kamerát. Spontán játszását ritkán örökítem meg. Az az o világa. Tiszteletben tartom. A fotózás Mammy kikapcsolódása, amibe Zoárd belep, par percre, előre megbeszélten.

A tisztelettudó mozgalomhoz meg Zoárd pici korában csatlakoztunk. Sosem emeltem fel például, anélkül, hogy előtte nem szóltam volna neki. Nem gyakoroltattam vele a járást, mert a gyermek érzi legjobban, hogy a teste mire áll készen. Ezt es az ehhez hasonló gondolatokat, mind ettől a mozgalomtól tanultam.

En egy komoly, de igen játékos kislány voltam es természetemből adódik, hogy Zoárddal is ilyen vagyok. Megtárgyalunk “komoly” témákat, hogy mi is az a demonstráció es mit jelent az, hogy egy tortenetnek van egy tanulsága.

A koraérettség mellett,  Zoárdnak igent mondó anyukaja van, ahogy mondani szoktuk. Szeretek igent mondani. Zoárdnak rengeteg pajkos ötlete van es miért ne legyen gyermeteg egy gyermek – a hozzáállásom. Kecskehúst szeretne enni es mi megvesszük az egész kecskét es bőszen kutatjuk a kecskés recepteket. Szeretne nagyon messze elvillamosozni es mi megoldjuk az efféle kalandokat, a hétvégéken.

Nagyon sokat szerepjatekozunk, olvasunk es beszelgetunk. Zoárdnak nagyon szép mely hangja van es lelkesen énekel magyarul, angolul. Imádja a terepeket es nagyon sok útvonalat megtanult mar, mert nincs autónk, tomegkozlekedunk.

Az anyaság Zoárddal az igent mondás, számomra.

Amikor megbeszeltuk, hogy ujraprobalkozunk, immáron természetes úton, nem tudtuk, hogy hányadik probalkozasra lesz újabb babánk. Elsőre sikerült. Nagyon meglepodtunk, borzasztóan orultunk.

Assya Barcelonában fogant, onnan Budapestre repültünk, majd San Fransiscoba, onnan ismét Budapestre es Budapestről Bangkokba, majd a szigetre. A szigeten lett pozitív a teszt es akkortájt fogalmaztuk meg, hogy a második baba kevesebbet fog repülni.

Assya most 15 hónapos es meg csak 15-szor repült. Mi úgy éljük meg, hogy mar visszafogtuk magunkat.

Ez a kislány megtanít máshogy anyának lenni, mert hogy o teljesen más, mint a bátyja es ez így is van rendjen.

Assya rollerezik. Tud ugrálni es asztalokra felmászni. Azt hittem, nem lesz meg egy gyerkocunk, akit mindenki megjegyez magának. Mert persze, Zoárd kulonleges, hiszen hosszú hajú fiú, óriás szemekkel, gyönyörű arccal… Assyanak viszont, nem is annyira a külseje, habár imádok a hajával igencsak játékos lenni, de a magabiztossága es vidámsága, hódító.

Assya rabul ejt. Meg nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy milyen is vagyok én, mint anyuka vele, csak azt érzem, hogy állandóan meglep, mert o úgy utánoz és tart tükröt nekem, ahogyan meg kisember nem tette. Annyira izgalmas, hogy benne vagyok újra az anyaság szerepben, de teljesen másképpen! Mintha valaki azt mondana Neked, hogy eddig ilyen nő voltál, most holnaptól, egy más típusú nő bőrébe bújhatsz és azt is kipróbálhatod. ‘Szuper, állok elébe!’

Szerzőről.

Blogger Vendég
Szerzőnek 15 cikke van
Tudj meg többet Blogger Vendég

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események