Vérvétel mosolyogva

Egy rendhagyó bejegyzés következik! Most ugyanis, nem az anyai lelket nyomó és szívet facsaró, vagy ösztönöket beindító szokásos blogbejegyzéseimet folytatom, hanem szeretném a figyelmeteket felhívni egy szuper dologra!
Történt ugyanis, hogy szombat reggelre – persze mikor máskor lenne bajuk –  mindkét gyerekem nyakán, mindkét oldalon „kinőtt” egy ping-pong labda nagyságú dudor. A fiúk nem voltak rosszul, nem fájt nekik, így annyira nem aggódtam, de azért elmentünk az ügyeletre. Sajnos az ügyeleten semmilyen releváns információt nem kaptunk azon kívül, hogy hétfőn menjünk el a gyerekorvoshoz. Köszi, nyílván már le is foglaltam neten a legkorábbi időpontot.

Eljött a hétfő reggel, amikor elmentünk Laci dokihoz. Dr. Kollár László gyermekorvosról azt kell tudni, hogy itt nálunk a környéken neki van a legnagyobb (és legkedveltebb) praxisa, még messziről is hozzá járnak a gyerekek. Laci doki egyébként még az én gyerekorvosom volt, konkrétan az egyik első betege én voltam majdnem 30 évvel ezelőtt. No, de ez nem is releváns információ a számotokra. Szóval Laci doki megállapította, hogy ez bizony nyirok-csomó duzzanat, és hogy biztosra menjünk az okokat illetően, vérvételre lesz szükség. És itt ugrik a majom vízbe, én pedig ki a bőrömből, ugyanis Laci dokinál a vérvétel FÁJDALOMMENTES! Ha nem látom, nem hiszem el, hogy ez ennyire egyszerű! Meg is kértem Laci dokit, hogy legyen szíves összefoglalni, hogy mit csinál ilyenkor, hogy a La Mome anyukáihoz is eljusson ez a csodás módszer, amit akár saját magatok is el tudtok majd végezni (mármint az érzéstelenítést, a vért azért jó, ha nem otthon veszitek le :D). A következő sorokat Dr. Kollár László gyermekorvosnak köszönhetjük:

Már évtizedek óta folynak kutatások a bőr érzéstelenítésre alkalmas anyagok kifejlesztésére. Jelenleg már több, nagyon jó hatású könnyen, akár szülőként is alkalmazható módszer terjedt el a tehetősebb egészségügyű országokban. Magyarországon a technika nem ismeretlen, ráadásul nem is tartozik a megfizethetetlen kategóriába, még sem vált az eljárás a hétköznapok gyakorlatává.

Megpróbálom néhány kép segítségével jól szemléltetve a módszert minden szülőnek és kollégának átadni, bízva abban, hogy a “felesleges fájdalom” így sok gyermek számára elkerülhető lesz.

Ahhoz hogy pl. a vérvétel fájdalom mentes lehessen, néhány dologra lesz szükségünk.

  • EMLA krémre
  • Fedő fóliára
  • A szúrás előtt legalább 1 óra időre

A krém beszerzése lehet a legproblémásabb, mert Magyarországon nincs forgalomban,így Ausztriából tudjuk a legegyszerűbben beszerezni. Utazáshoz kapcsolódóan, vagy egy ismerőst megkérve bármelyik külföldi patikából beszerezhetjük. Ha egyik módszerre sincs lehetőségünk, akkor a Pharmafutár Bt segítségével juthatunk hozzá. (Ők külföldi gyógyszerek behozatalával foglalkoznak és megfizethető áron beszerzik a krémet). Az 5 gr-os tubus ára kb.3000 Ft, és 3-4 alkalomra biztosan elég. A krémhez csomagolnak 2 db fedő fóliát is, de mivel a krém nem csak két alkalomra elég, ezért a fóliából érdemesebb már itthon venni még egy néhány darabot.

Hogyan használjuk:
1. Keresünk egy jól látható vénát!


(Ha bizonytalanok vagyunk, kérhetünk segítséget a majdani beavatkozást végzőtől a megfelelő véna kiválasztásában).
2. A területre nyomunk egy nagyobb borsónyi krémet és azt nem kenjük el!

3. A vékony fólia kötésről eltávolítjuk a merevítő papírt és a krémre ragasztjuk. A fólia most már felénk eső oldalán is találunk egy merevítő fóliát, ezt is lehúzzuk.


Egy hajszálvékony fólia került a krémre, mely így egy kicsit szétlapult. A ragasztás minimum 1 órán keresztül így marad. Közben a nagyobb gyerekek játszhatnak, rajzolhatnak, a csecsemőknél vigyázni kell arra, hogy esetleg ujjszopás esetén ne szakadjon el a fólia, a krém ne kerülhessen a szájba.
A vérvétel, vénás kanül behelyezése előtt a fóliát eltávolítjuk, a krém maradékát bőrfertőtlenítős vattával letöröljük. Ha az 1 óra várakozási időt betartottuk, akkor kb. 5-6 mm mélyen teljesen érzéketlen a bekent terület.

 
Kicsit izgulnak, de bíznak az ígéretünkben:
” nem fog fájni! “

És végül, az a sikeres vérvétel, ahol a gyerekorvos jobban izgul az egész miatt, mint a páciense!

Rendelőnkben a vérvétel hozzátartozik a mindennapokhoz.
Több év tapasztalata alapján úgy döntöttem, hogy a továbbiakban csak érzéstelenítésben végzünk ilyen beavatkozást.

Az ismertetett érzéstelenítési technika nem tér ki minden részletre, így alkalmazása esetén kérem konzultáljon gyermekorvosával.

Dr. Kollár László

Szerzőről.

Szilágyi Virág
Szerzőnek 18 cikke van
Tudj meg többet Szilágyi Virág

Szilágyi Virág vagyok, 28 éves, 20 hónapos ikrek Zalán és Milán anyukája.
Babázás előtt tanácsadóként, trénerként dolgoztam, valamint 5 éve vezetem rendezvényszervező cégemet.
Mint ahogy a La Mome-nál mindenki más életét, így az enyémet is megváltoztatta ez a két gyönyörűség, akik bearanyozzák a napjaimat. Olyannyira, hogy a várandósságom, és a fiúk születésének körülményeit a Lifenetwork csatornán futó Jön a Baba című sorozatban ország-világ elé
tártam; nyíltan beszéltem az érzéseimről, a nehézségekről és a sikerekről is.
A mai anyukáknak szükségük van arra, hogy lássák: nincsenek egyedül, hogy tudják: mások is hasonló problémákkal küzdenek.
Éppen ezért, a jövőbeni ikres anyukák segítése céljából nemsokára megjelenik első könyvem sIKERes praktikák címmel, amely kifejezetten az ikres életről, az ikrek ellátásának gyakorlati tanácsairól szól. Ennek tükrében már biztos kitaláltátok, hogy a La Mome-on futó rovatom témája
sem lesz más: az ikres anyaság mindennapjait fogom nektek bemutatni. Kalandozzatok velem!

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események