Vérvétel mosolyogva

Egy rendhagyó bejegyzés következik! Most ugyanis, nem az anyai lelket nyomó és szívet facsaró, vagy ösztönöket beindító szokásos blogbejegyzéseimet folytatom, hanem szeretném a figyelmeteket felhívni egy szuper dologra!
Történt ugyanis, hogy szombat reggelre – persze mikor máskor lenne bajuk –  mindkét gyerekem nyakán, mindkét oldalon „kinőtt” egy ping-pong labda nagyságú dudor. A fiúk nem voltak rosszul, nem fájt nekik, így annyira nem aggódtam, de azért elmentünk az ügyeletre. Sajnos az ügyeleten semmilyen releváns információt nem kaptunk azon kívül, hogy hétfőn menjünk el a gyerekorvoshoz. Köszi, nyílván már le is foglaltam neten a legkorábbi időpontot.

Eljött a hétfő reggel, amikor elmentünk Laci dokihoz. Dr. Kollár László gyermekorvosról azt kell tudni, hogy itt nálunk a környéken neki van a legnagyobb (és legkedveltebb) praxisa, még messziről is hozzá járnak a gyerekek. Laci doki egyébként még az én gyerekorvosom volt, konkrétan az egyik első betege én voltam majdnem 30 évvel ezelőtt. No, de ez nem is releváns információ a számotokra. Szóval Laci doki megállapította, hogy ez bizony nyirok-csomó duzzanat, és hogy biztosra menjünk az okokat illetően, vérvételre lesz szükség. És itt ugrik a majom vízbe, én pedig ki a bőrömből, ugyanis Laci dokinál a vérvétel FÁJDALOMMENTES! Ha nem látom, nem hiszem el, hogy ez ennyire egyszerű! Meg is kértem Laci dokit, hogy legyen szíves összefoglalni, hogy mit csinál ilyenkor, hogy a La Mome anyukáihoz is eljusson ez a csodás módszer, amit akár saját magatok is el tudtok majd végezni (mármint az érzéstelenítést, a vért azért jó, ha nem otthon veszitek le :D). A következő sorokat Dr. Kollár László gyermekorvosnak köszönhetjük:

Már évtizedek óta folynak kutatások a bőr érzéstelenítésre alkalmas anyagok kifejlesztésére. Jelenleg már több, nagyon jó hatású könnyen, akár szülőként is alkalmazható módszer terjedt el a tehetősebb egészségügyű országokban. Magyarországon a technika nem ismeretlen, ráadásul nem is tartozik a megfizethetetlen kategóriába, még sem vált az eljárás a hétköznapok gyakorlatává.

Megpróbálom néhány kép segítségével jól szemléltetve a módszert minden szülőnek és kollégának átadni, bízva abban, hogy a “felesleges fájdalom” így sok gyermek számára elkerülhető lesz.

Ahhoz hogy pl. a vérvétel fájdalom mentes lehessen, néhány dologra lesz szükségünk.

  • EMLA krémre
  • Fedő fóliára
  • A szúrás előtt legalább 1 óra időre

A krém beszerzése lehet a legproblémásabb, mert Magyarországon nincs forgalomban,így Ausztriából tudjuk a legegyszerűbben beszerezni. Utazáshoz kapcsolódóan, vagy egy ismerőst megkérve bármelyik külföldi patikából beszerezhetjük. Ha egyik módszerre sincs lehetőségünk, akkor a Pharmafutár Bt segítségével juthatunk hozzá. (Ők külföldi gyógyszerek behozatalával foglalkoznak és megfizethető áron beszerzik a krémet). Az 5 gr-os tubus ára kb.3000 Ft, és 3-4 alkalomra biztosan elég. A krémhez csomagolnak 2 db fedő fóliát is, de mivel a krém nem csak két alkalomra elég, ezért a fóliából érdemesebb már itthon venni még egy néhány darabot.

Hogyan használjuk:
1. Keresünk egy jól látható vénát!


(Ha bizonytalanok vagyunk, kérhetünk segítséget a majdani beavatkozást végzőtől a megfelelő véna kiválasztásában).
2. A területre nyomunk egy nagyobb borsónyi krémet és azt nem kenjük el!

3. A vékony fólia kötésről eltávolítjuk a merevítő papírt és a krémre ragasztjuk. A fólia most már felénk eső oldalán is találunk egy merevítő fóliát, ezt is lehúzzuk.


Egy hajszálvékony fólia került a krémre, mely így egy kicsit szétlapult. A ragasztás minimum 1 órán keresztül így marad. Közben a nagyobb gyerekek játszhatnak, rajzolhatnak, a csecsemőknél vigyázni kell arra, hogy esetleg ujjszopás esetén ne szakadjon el a fólia, a krém ne kerülhessen a szájba.
A vérvétel, vénás kanül behelyezése előtt a fóliát eltávolítjuk, a krém maradékát bőrfertőtlenítős vattával letöröljük. Ha az 1 óra várakozási időt betartottuk, akkor kb. 5-6 mm mélyen teljesen érzéketlen a bekent terület.

 
Kicsit izgulnak, de bíznak az ígéretünkben:
” nem fog fájni! “

És végül, az a sikeres vérvétel, ahol a gyerekorvos jobban izgul az egész miatt, mint a páciense!

Rendelőnkben a vérvétel hozzátartozik a mindennapokhoz.
Több év tapasztalata alapján úgy döntöttem, hogy a továbbiakban csak érzéstelenítésben végzünk ilyen beavatkozást.

Az ismertetett érzéstelenítési technika nem tér ki minden részletre, így alkalmazása esetén kérem konzultáljon gyermekorvosával.

Dr. Kollár László

Szerzőről.

Szilágyi Virág
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet Szilágyi Virág

Szilágyi Virág vagyok, 28 éves, 20 hónapos ikrek Zalán és Milán anyukája.
Babázás előtt tanácsadóként, trénerként dolgoztam, valamint 5 éve vezetem rendezvényszervező cégemet.
Mint ahogy a La Mome-nál mindenki más életét, így az enyémet is megváltoztatta ez a két gyönyörűség, akik bearanyozzák a napjaimat. Olyannyira, hogy a várandósságom, és a fiúk születésének körülményeit a Lifenetwork csatornán futó Jön a Baba című sorozatban ország-világ elé
tártam; nyíltan beszéltem az érzéseimről, a nehézségekről és a sikerekről is.
A mai anyukáknak szükségük van arra, hogy lássák: nincsenek egyedül, hogy tudják: mások is hasonló problémákkal küzdenek.
Éppen ezért, a jövőbeni ikres anyukák segítése céljából nemsokára megjelenik első könyvem sIKERes praktikák címmel, amely kifejezetten az ikres életről, az ikrek ellátásának gyakorlati tanácsairól szól. Ennek tükrében már biztos kitaláltátok, hogy a La Mome-on futó rovatom témája
sem lesz más: az ikres anyaság mindennapjait fogom nektek bemutatni. Kalandozzatok velem!

Szólj hozzá

Heti tipp

Igényes és egyedi bababútort szeretnél születendő kisbabád babaszobájába?
A Babbo bababútor közel 600 féle elem kínálatával vár, melyek egyedi méretekben és színekben is rendelhetők.
Tekintsd meg a piacon egyedülálló dönthető fekvőfelületű babaágyainkat is!

Ugrás az oldalra.

Hírlevél

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Legfrissebb bejegyzések

Kiemelt Partnereink

 
 

Legfrissebb kommentek

Közelgő események