Túléltük az első évet!

Sok mindenben bizonytalan vagyok, de egyet biztosan állíthatok: a „tippek és trükkük első gyermekes anyukáknak” cikket biztos nem velem íratnák meg.

Az első évben annyit „szeretet-bakiztam” (igen, nevet is kitaláltam rá), hogy egész nap tudnám sorolni. Öltöztetés, altatás, rossz orvosi diagnózisok by anya, bizonytalanságok mind benne voltak a repertoárban. Egyetlen okból. Azt majd a végén elmondom. Jöjjön az 5 legjobb témakör sajnát életemből:

1. Öltöztetés: Én a túlöltöztető mamik képzeletbeli táborát gyarapítottam, de teljesítményem alapján lehet hogy még elnöknek is megválasztottak volna. A kórházból hazajövet már elkapott a túlzott féltés, és úgy döntöttem hogy a gyereket 5 réteg ruhában (és egy 25 fokra felfűtött autóban ) viszem haza. Az rendben, hogy január volt, de az enyébb változata. A közös kis életünk első hónapjaiban még szilárdan tartottam magam az elhatározáshoz, hogy a gyereknek jó melegre van szüksége, így a legvastagabb hálózsák alá egy rugi és egy body alap volt. És persze a 25 fokos szoba. Ezt a meggyőződésemet kb két hónapig tartottam is, de aztán egyik éjjel amikor bementem a szobába és megláttam a hőmérőt majdnem elájultam(mondjuk szó szerint is)! 30(!!) fok volt a szobában. Ekkor rájöttem, hogy az éjszakai ébredéseket nagy valószínűséggel az okozza hogy a gyerek úgy érzi mintha Afrikában lenne a sivatagban (bár ekkor még nem tudtam hogy a babáknál mindig lesz valami ami az éjszakai ébrenlétet okozza).
2. Etetés: Remélem másnál is volt olyan hogy ha a gyerek kihagyott egy étkezést valamiért akkor elkezdte a netet bújni megoldásért. Google ilyen szempontból nem egy jó barátunk, mert egy sima kihagyott evésből egy komplett diagnózist állít fel, amiben semmiképp nem szerepel az a variáció, hogy „nem volt éhes”. Ellenben minden más ijesztőbbnél ijesztőbb dolog igen. Ma már tudom, hogy ha 300ml tápszer helyett csak 293-at eszik vacsorára a gyerek az nem azt jelenti hogy bármi baja van, csak sziplán nem kér többet.
3. Kirándulások:
Amikor a fiam 8 hónapos volt, Görögországban nyaraltunk. Ott nem ismerik azt a szót hogy babavíz, amitől majdnem szívinfarktust kaptam. Órákat töltöttem azzal hogy feltérképezzem a gyógyszertárakat Athénban, de falakba ütköztem. Borzasztó angolsággal (de annál nagyobb visszafojtott nevetéssel) közölték hogy itt azt se tudják mi az a babavíz. Sőt, volt aki a kérdést sem értette. Így maradt a sima palackozott víz forralva, amitől egy hét bűntudatom volt, hogy kínzom a gyereket. Képzeljétek, a gyerek simán túlélte! Ahogy azt is hogy 2 napig sima tusfürdővel fürdettem, mert elkevertem az övét.
4. Fogzások
Nálunk a gyerek 2 hónapos kora óta „fogzik”. Az első foga ugyan csak 9 hónaposan jött ki, de mi minden nyöszögésre azt mondtuk: „áááá biztos a foga, mostmár tényleg kibújhatna”. Első gyerekes anyukaként még marhára nem tudtam megkülönbözetni a fájdalmak okait, ezért mindig meg voltam róla győződve hogy „ez bizony a fog lesz”. Ezt a jelenséget a mai napig látom más anyukáknál, szóval nem csak én nézem be kicsit a fogas-dolgot.
5. Alvás-játék:
nem tudom, ki hogy van vele, de régebben én már attól totálisan bepánikoltam ha a gyerek végigaludta az éjszakát. Jó, tudom hogy ez furcsán hangzik, de annyit kelt mindig hogy amikor egyszer véletlenül „elfelejtett” felkelni, már komolyan aggódni kezdtem. Éjszaka 3-4szer leellenőriztem minden rendben van-e, és másnap egész nap megfigyeltem. Ez azt jelenti hogy különösen figyeltem hogy minden rendben van-e vele, nem lesz-e beteg, lázas, bágyadt stb. Persze nem volt semmi gond. Azután nem történt jóideig ilyen kirívó eset. J Aztán rájöttem, hogy az sem gond, ha a baba eljátszik egyedül. Nem azt jelenti hogy nem szeret, hanem azt hogy elkezdett önállósodni. Az első évben még hivatásos bohócnak éreztem magam, akinek az a dolga hogy egész nap szórakoztassa a gyereket. Hát, ő egy idő után már „nem kért” belőlem.

Az első évet túléltük. Most a második felé haladunk rohamtempóban. A következő babával biztos sok mindent máshogy fogok csinálni, de örülök, hogy mindent magam tapasztaltam meg.
Számtalan „hibát” elkövetünk anyaként. Ezek viszont nem valódi hibák, hanem a jelei annak hogy törődünk és szeretjük a gyerekünket. Én azt az elvet vallom: inkább hibázzunk milliót szeretetből, mint hibátlanok legyünk nemtörődömségből. 🙂

A labdát feldobom: Nálad mi volt a legviccesebb baki?

 

Hajdu Szabina

Szerzőről.

Mádai Vivien
Szerzőnek 71 cikke van
Tudj meg többet Mádai Vivien

25 éves vagyok, tavaly végeztem a Színház és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán. Van egy csodálatos férjem, aki a világ legjobb embere. ( az ő papírja már hivatalos )
Lassan 5 éve dolgozom televízióban mint szerkesztő és műsorvezető. És imádtam/ om.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események