OnlineAnyu

A telefonom rabja vagyok. Vagyis a facebook csoportoké. Nem szeretnék az az anyuka és feleség lenni, aki egész áldott nap csak a telefonját nyomkodja, és nem érzékeli, hogy mi is történik a külvilágban. Néha mégis azt hiszem, hogy csapdába estem. Vajon miért? Miért csináljuk ezt?

Nem kellett sokat gondolkodnom a válaszon. Valahol ezek a csoportok, az ismeretlen virtuáliunnamed-2s anyukák lettek a legjobb barátaim. Az egyetlen kapcsolatom a külvilággal. A mentsvár, hogy ne legyek depressziós, hogy ne csak a Bogyó és Babóca féle gügyögés tegye ki a napjaimat. Egyedül vagyok a két fal között két pici gyerekkel. A napjaim monotonná váltak. Pelenka csere – öltöztetés – étel készítés – elpakolás – altatás, majd pelenkacsere – öltöztetés – ételkészítés és altatás… Semmi egyéb inger. Nincs egy kávé a kollégákkal, egy fröccs a barátnőkkel, üzleti ebéd, vagy BKV-s incidens. Semmi. Csak én és a 4 fal meg a 2 gyerek.

Ti anyukák, biztosan értitek mi ez. A gyerekek a legnagyobb boldogságok az életben, imádom az anyaság minden percét (na jó, van amikor inkább aludnék még egy kicsit, és nem őszinte annyira a mosolyom), de akkor is a feje tetejére fordult a világ. Az én világom. Nincs is nagyon már olyan hogy én, mert már más a legfontosabb, és max. ha az ő igényeik ki vannak elégítve, akkor jön az enyém. Hiányoznak a barátaim, a közösség, egy kis felnőtt társaság. Gondolom az is természetes, hogy már NEM csörren naponta (sőt hetente se, sőt…) a telefonom a legjobb barátnőimtől, hogy elmennék-e velük ide vagy oda, nem kérdezik hogy vagyok, nem hívnak vásárolni és moziba sem. Mert én már anya vagyok. Mert nekem már más a fontos. Mert nekem előre kell szervezni napokkal, ha valamilyen programon ott akarok lenni. Már nem tudok spontán beleugrani dolgokba. És így talán már nem is vagyok annyira érdekes. Szomorú ezt végiggondolni, felfogni, beletörődni, és leírni is, de sajnos ez van. Gondolom, nektek nem kell magyaráznom. És itt jön a képbe az onlineanyu fogalom. A 21. század csodája, a tematikus facebook csoportok: a MAMI FÓRUM. Igaz, eleinte azért jött létre, hogy más anyukáktól kérdezzünk, tanácsot kérjünk, tanuljunk, szuper gyerekruhákat adjunk és vegyünk. De egy idő után akarva-akaratlanul is elkezdünk barátkozni. Mert ezek az anyukák ugyanolyan élethelyzetben vannak, ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, teljesen természetes, hogy „vonzódunk” egymáshoz, hiszen ugye a hasonló a hasonlót vonzza. Ők megértik, ha kiborulunk, segítenek átvészelni a nehéz pillanatokat, tanácsot adnak, ha baj van, és együtt örülnek a gyerekeink első lépéseinek. Természetes, hogy kíváncsiak leszünk egy idő után egymásra, sőt, ha egy-két napig/óráig nem hallunk róluk, hiányoznak is. Akkora örömmel tölt el minket, hogy végre tartozunk valahova, végre kapunk egy kicsi más ingert is, hogy semmiről sem akarunk lemaradni, így percenként csekkoljuk, hogy jött-e újabb értesítés, üzenet, van-e valami izgalmas történés. Egyszerűen beszippant az online közösség, és az érzés, hogy nem vagyunk egyedül, tartozunk valahová. Szerintem valahogy ezen az alapon működhetnek a különböző szekták és radikális valláscsoportok is. Függővé válunk. Sokáig nem akartam beismerni, mert ez gáz. Itt van a két kis törpöcském és képes vagyok azt mondani nekik, mikor kérlelnek, hogy „várjatok egy kicsit, még megírom ezt a kommentet, utána összerakjuk az építőkockát”. És szegénykéim mit tudnak tenni? Várnak. Rám. Mert nekem más volt a fontosabb. Ciki vagy nem, szaranya vagyok vagy nem, ez megtörtént. Persze amint felismertem a helyzetet, azonnal dobtam el a telefont, szétpuszilgattam őket és magamat ostoroztam, majd próbáltam saját magamat felmenteni a bűn alól. Ez csak véletlen, nem szokott ez előfordulni, ez most fontos volt, hiszen nagyon fontos kérdésre válaszoltam. De ha megnézem magam kívülről pontosan olyanná váltam, mint azok az emberek, akikről ezeket a képeket mintázták…

    unnamed-3
unnamed-2

Végiggondoltam, hogy mit is lát belőlem a gyerek? Hát ezt:

unnamed

iPhone fejű anyukát…

És sajnos nem csak a gyerek látja ezt, hanem a férjem is… Aki pontosan tudja, felfogja, hogy mennyire nehéz lehet itthon egyedül, ingerek, társaság nélkül; tudja, hogy ez amolyan pótlék, és szükségem van rá, hogy ne kattanjak be, de már neki is sok(k) volt. Megérett a gondolat, hogy változtatok! Csak alvásidőben lesz telefon nyomkodás, és este amikor itthon van a férjem, elfelejtem a telefont és BESZÉLGETNI fogok vele.
Ez egy-két napig nagy kínok árán ment is, aztán megint egyre többet vettem a kezembe a tiltott időben a telefont… Durva dolog ez a függőség, de hát ez van, hiányoztok! Ezt a bejegyzést is azért írom, hogy (1.) addig se a telefont nyomkodjam, (2.) feloldozzatok, hogy nem csak én vagyok ilyen, (3.) soha többet ne szóljatok hozzám a fészbukon, hogy visszakapjon a családom!

u.i.: Köszönöm, hogy vagytok, drága virtuális barátnőim! 😉

u.i.2. Onlineanyu most elbúcsúzik, mert felébredtek a babócái és megy duplózni

Szerzőről.

Szilágyi Virág
Szerzőnek 20 cikke van
Tudj meg többet Szilágyi Virág

Szilágyi Virág vagyok, 28 éves, 20 hónapos ikrek Zalán és Milán anyukája.
Babázás előtt tanácsadóként, trénerként dolgoztam, valamint 5 éve vezetem rendezvényszervező cégemet.
Mint ahogy a La Mome-nál mindenki más életét, így az enyémet is megváltoztatta ez a két gyönyörűség, akik bearanyozzák a napjaimat. Olyannyira, hogy a várandósságom, és a fiúk születésének körülményeit a Lifenetwork csatornán futó Jön a Baba című sorozatban ország-világ elé
tártam; nyíltan beszéltem az érzéseimről, a nehézségekről és a sikerekről is.
A mai anyukáknak szükségük van arra, hogy lássák: nincsenek egyedül, hogy tudják: mások is hasonló problémákkal küzdenek.
Éppen ezért, a jövőbeni ikres anyukák segítése céljából nemsokára megjelenik első könyvem sIKERes praktikák címmel, amely kifejezetten az ikres életről, az ikrek ellátásának gyakorlati tanácsairól szól. Ennek tükrében már biztos kitaláltátok, hogy a La Mome-on futó rovatom témája
sem lesz más: az ikres anyaság mindennapjait fogom nektek bemutatni. Kalandozzatok velem!

3 hozzászólás

  • Poncsákné B Zsuzsanna november 21, 2016 09.29 de.

    Jajj Virág! annyira igazat írtál! én már a telómrol is letöröltem a facebook alkalmazást! LAptopról nézem csak meg ha alszik a pici! Ezt elképzeéhetetlennek tartottam két három hónappal ezelőtt mert azt éreztem h kimaradok majd egy jó posztból, egy szaftos témából lemaradok egy szuper áron kínált ruciról vagy játékról! De ha meg ezek megvannak a gyerekről maradok le! ruhát vagy játékpt bármikor tudok venni neki, de az” elfacebookozott” időt nem tudom visszaadni! A pohár nálam akkor telt be amikor tök mindegy h milyen céllal a kezembe vettem a telefont s auomatikusan nyitottam meg a facebookot, és már terhesnek éreztem h megint ezt nézegetem! Ugyh azóta nincs facebook a telómon, talán jobb a helyzet talán…..

  • Poncsákné B Zsuzsanna november 21, 2016 09.29 de.

    Jajj Virág! annyira igazat írtál! én már a telómrol is letöröltem a facebook alkalmazást! LAptopról nézem csak meg ha alszik a pici! Ezt elképzeéhetetlennek tartottam két három hónappal ezelőtt mert azt éreztem h kimaradok majd egy jó posztból, egy szaftos témából lemaradok egy szuper áron kínált ruciról vagy játékról! De ha meg ezek megvannak a gyerekről maradok le! ruhát vagy játékpt bármikor tudok venni neki, de az” elfacebookozott” időt nem tudom visszaadni! A pohár nálam akkor telt be amikor tök mindegy h milyen céllal a kezembe vettem a telefont s auomatikusan nyitottam meg a facebookot, és már terhesnek éreztem h megint ezt nézegetem! Ugyh azóta nincs facebook a telómon, talán jobb a helyzet talán…..

  • Sarok Hanna november 19, 2016 09.12 du.

    Azta mindenit… 🙂 Én is két kicsi gyermekes anyuka vagyok, és olyan jó volt olvasni, hogy nem csak én küszködök. Tényleg nehéz beismerni, hogy igen, függő vagyok, de pont tegnap határoztuk el hogy, most már meghúzzuk a határokat, legalábbis próbálom… :/ Erre most meg rá találok erre a posztra… de jó 😀

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események