Elenged(Ő)

Még fogod a kezét. Tenyeredben tartod apró ujjacskáit, aminek ismered minden barázdáját, minden részletét, minden pici mozdulatát. Lassan araszoltok befelé, de lépteid olyanok, mintha ólóm húzná őket. Tudod, hogy ma új élet kezdődik. A kisbabád nem kisbaba többé, ő már kisgyermek lett. Féltél ettől a naptól. Tegnap este, precízen készítetted össze a bölcsis/ovis zsákot, ellenőrizted többször, hogy minden meg van-e, és hajtogattad bele újra és újra a váltó pólót. Remegve gondoltál bele, hogy mától, valaki más is az élete része lesz, hacsak egy rövid állomásig is, de a része. Nem te adod neki hétköznap az ebédet, nem nálad szórja szanaszét a spagettit és nem te sopánkodsz már rajta, hogy megint keveset evett. Óvodás/ Bölcsis lett. Visszavonhatatlanul kisgyermek, aki ma új lépcsőfokra lépett. Ma elengeded. Nem örökre, de mégis valahogy bele szakad a szíved.
Mikor lett olyan nagy? Szinte csak most született. Magad elé idézed, az első találkozásotokat, az első lépéseit, amikor először kimondta Anya. Látod, ahogy összebújva alszotok délben, és ahogy először végiggurul kismotorral a lejtőn. És te végtelen büszke vagy rá, és ő magára. És most ott állsz az ismeretlen épület előtt, és hezitálsz, hogy jól döntöttél-e. Megérett az óvodára/ bölcsödére? És ha maradna még egy évet? De hát olyan kicsi még, nem lenne jobb neki otthon? Ezer és ezer kérdés, amit naponta lepörgettél a fejedben. Aztán rád néz: – Anya, menjünk be!
És te érzed, hogy nem tudod tovább húzni. Megteszed az első lépést, és elindultok. Elindultok egy olyan úton, ami számodra is ismeretlen terep. Az elengedés első útján.
Észre sem veszed és már bent is vagytok, és egyszer csak azon kapod magad, hogy játszik, boldog, és jól érzi magát. Jó helyre hoztad, ideje indulnod. Vissza a saját utadra, ami kicsit megkopott, talán el is halványult, de a tied.
És most ott toporogsz az ajtóban, még egyszer megkérdezed, hogy biztos jó-e a benti szandál és hogy hányra menjél érte. (Persze tudod, hogy már fél órával előtte ott leszel.) Húzod az időt, mert minden pillanat, amit még vele tölthetsz hirtelen még nagyobb értelmet nyer, még fontosabb lesz. Egy utolsó ölelés. A legerősebb legodaadóbb, ahogy csak anya tudja gyermekét ölelni, és egy lopott könnycsepp a szemed sarkában, amiben benne vannak az elmúlt évek legszebb pillanatai, most fáradtan koppan a padlón. Egy mozdulat csak és pici keze kicsúszik a tiedből, szinte égett az érintése, és már szalad is játszani. Szalad? Rohan. Rohan az új barátai, az új élményei, az új útjának kapuja felé. Már nem tétovázhatsz tovább, el kell indulnod haza, de a folytogató érzés csak nem hagy szűnni. Kilépsz az ajtón, és nem bírod tovább. Sírni kezdesz. A könnyed esőként mossa el az előző nap fáradalmait. Tudod, hogy jó helyen lesz, most mégis nélküle vagy, ő pedig nélküled. Lehet, hogy sír? Lehet, hogy szüntelenül kiabálja, hogy Anya kérlek gyere értem? Mi van ha elesik, és te nem vagy ott, hogy megvigasztald és gyógyító puszit adj a sebére? Cikáznak a gondolataid. Aztán egyszer csak, amikor már minden cseppel elsírattad az elengedés fájdalmat, megrázod magad és észheztérsz. Ez az élet rendje. A legjobb helyen van. Vigyáznak rá, szeretik, és új impulzusok érik. Kisbarátokra tesz szert, új ízeket ismer meg, új játekokkal játszik, és te pár óra múlva újra vele leszel. Tudod, hogy nem is dönthettél volna jobban. Kisírt szemekkel nézel vissza a kocsiból, kicsit nevetsz is magadon, hogy milyen röhejes lehetsz, és aztán szép lassan megnyugszol. Utolsó tekinteteddel még az épületet pásztázod, és arra gondolsz, milyen jó lesz a viszontlátás öröme. Mert az tényleg semmihez sem fogható. Ahogy repül a karjaidba, ahogy kiáltja hogy Aaaanyaaa, és duruzsolva mesélni az élményeit, mutatja rajzait, és a gyurmából formázott csigát.
A te kisbabád, aki már nem kisbaba többé, de neked mégis ugyanaz az apró harmat illatú csöpp marad örökre… A te kisbabád kisgyermek lett.

Szerzőről.

Mádai Vivien
Szerzőnek 67 cikke van
Tudj meg többet Mádai Vivien

25 éves vagyok, tavaly végeztem a Színház és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán. Van egy csodálatos férjem, aki a világ legjobb embere. ( az ő papírja már hivatalos )
Lassan 5 éve dolgozom televízióban mint szerkesztő és műsorvezető. És imádtam/ om.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Legfrissebb bejegyzések

Közelgő események