Ít-Élet

Mindannyian csináljuk.

Ítélkezünk, a számítógép előtt ülve, telefonunkat nyomkodva, egymást közt a barátnőkkel, a négy fal közt a párunkkal, egy szóval állandóan. A kritika az életünk része lett. Az internetnek és a közösségi oldalaknak hála ma már bárki anonim módon, nyomdafestéket nem tűrően ócsárolhat bárkit, sokszor következmények nélkül. Az emberek nagy része -sajnos-téged is a facebook-instagram profilod alapján ítél meg jól vagy rosszul. Egy rosszkor feltett fotó, vagy egy vitatott poszt megosztása után elkönyvelnek rossz embernek.

Az elítélés nem csak az interneten van jelen. Sokan vannak akik 10 másodperc után képesek a legrosszabb anyának titulálni, holott nem tudják, hogy az, amit látnak, csak kiragadott másodpercek az életedből.

Ciki-nem ciki, de sajnos én is eljutottam oda, hogy amikor az egyhetes nyaralásunk előtt megszámlálhatatlan mennyiségű Hipp-pel beálltam a Müller pénztárba, magyarázkodni kezdtem a pénztárosnak és a mögöttem sorba álló anyukának, hogy “csak azért van ennyi babaétel nálam, mert elutazunk, egyébként főzök neki minden nap”. Pár napig azt hittem én vagyok bolond, hogy ennyire tartok attól, hogy rossz anyának tart egy idegen. Azt hittem velem van a baj, aztán rájöttem, hogy talán mégsem. Elmeséltem a történetet a barátnőmnek, aki szintén “szégyellte magát” ha kész bébiételt kellett vennie.

Ebből is látszik, hogy olyan világot élünk, ahol divat másokat kritizálni, ítélkezni anélkül, hogy a háttérrel is tisztában lennénk. Véleményt alkotunk, tények nélkül. Rossz anyának, felelőtlennek hívjuk a másikat, holott senkivel nem járunk pont egy cipőben.

Mégis, mi miért szeretünk megbotránkozni, és “kiakadni” dolgokon?

Miért ítéljük el azokat akik nem szoptattak, vagy épp ellenkezőleg, azokat akik 5-6 éves korig táplálták anyatejjel a gyermeküket? Miért robban fel az internet, ha valaki borostyán nyakláncról kérdez? És mi van azokkal a mamikkal, akik késő estig fesztiválon pörögnek a kisbabájukkal?

Múlt héten egy ismerősömmel való beszélgetésem alkalmával (aki szakértő a témában) rájöttem, a kritika részben honnan fakad. Miért érdekel minket az hogy xy még este 23:30-kor is az egyik menő étteremből csekkol be, karján az alvó gyerekkel? Nem utolsó sorban, miért könyveljük el rossz anyának?

Rengeteg a kérdés, pedig a válasz nagyon egyszerű: nagy valószínűséggel saját magunkat szeretnénk meggyőzni arról, hogy mennyire jó anyák, feleségek, barátnők vagyunk. Ha nagyon mélyen magadba nézel…nem lehet hogy ezekkel az ítéletekkel saját magadat szeretnéd jobb helyzetbe hozni? Bezzeg én nem vinném el a gyerekemet az éjszakába, bezzeg én főzök neki, minden nap játszóra viszem, stb… Az (elő)ítéleteink nagy része azért van, mert a saját gyengeségeinkről szeretnénk elvonni a figyelmet.

Egy tökéletes példa a bezzeganyuságra, és a kritikákra:

2 hónapos volt a fiam, amikor a gyerekorvosnál vártunk. Olivér akkoriban sokat cumizott, mert rossz vérkép miatt kórházban voltunk, ami eléggé megviselte, és hetekig segített neki a megnyugvásban. Bejött egy nagyobb fiú. Mutatott a fiam cumijára, és mondta nekem, hogy ő is szokott cumizni.

Az anyukája erre “elővette” a lenéző mosolyt, Olira nézett, majd odanyögte a fiának: “Hogy mondhatsz ilyet, amikor soha egy percig se volt rá szükséged? Te nem vagy az a cumis fajta!”

Éreztem, hogy az anyuka elítélt engem mert nappal a látszólag nyugodt gyerekem cumizott. A szavai belém égtek. Ha tudná milyen nehéz hetek állnak mögöttünk, valószínűleg szégyellné magát.

Ő volt akkor “szuper bezzeganyu” én pedig a gyermekét megnyugtatni nem tudó anya.

A lényeg az volt, hogy bezzeganyu megnyugtatta magát, miszerint ő mennyivel “jobb” mint én.

Nem csak anyaként, nőként szintén belefutunk kritikába.

Számtalanszor hallom, amikor nők egymást beszélik ki, kinek miből telt erre-arra.

Lehet, hogy ha meglátsz valakit egy méregdrága autóban, hirtelen azt hiszed nem tisztességesen kereste a rá valót. Az is lehet viszont hogy amíg a kritikusai róla csámcsognak, ő éjt-nappallá téve dolgozik azért, hogy a gyerekeit eltartsa, és ilyen autóban üljön.

Ne hidd viszont azt, hogy naiv vagyok és nem tudom mi folyik manapság a világban, én csak arra hívom fel a figyelmet hogy nem minden az, aminek látszik.

Viszont vannak esetek, amikor kifejezetten megváltoztatja az embert a kritika és jobb lesz az élete tőle.

Pár éve 80 kg-ról fogytam le 60-ra.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, nem csak magam és az egészségem miatt. Annyira zavart a sok kritika, a sok ítélet, hogy lépnem kellett. Olyan könnyen mondják ki az emberek a másikra hogy kövér, holott ezzel hatalmas sebeket ejtenek. Pont emiatt én ítélem el azokat, akik a másik teste felett ítélkeznek. Örülj neki ha jól nézel ki, de ne témázz azon hogy xy mennyit hízott, mert Te is könnyen kerülhetsz ilyen helyzetbe.

Egy biztos: soha ne ítélj anélkül hogy tisztában lennél a tényekkel, se negatívan, se pozitívan! Lehet, hogy az az alma ami az instán ropogós és piros, valójában fekete és rohad.

Mindig legyél tisztában az értékeiddel, és légy büszke magadra, és a tetteidre!

Ami pedig a legfontosabb: minden kritika előtt kérdezd meg magadtól a három kérdést: tudom a teljes történetet? Mi hasznom lesz abból ha véleményt alkotok? Nem kéne mégis inkább csöndben maradnom?

2016-ban a magabiztos, sugárzó nőknek áll a világ! Az előítéletek kora lejárt!

Hajdu Szabina

Szerzőről.

Mádai Vivien
Szerzőnek 67 cikke van
Tudj meg többet Mádai Vivien

25 éves vagyok, tavaly végeztem a Színház és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakán. Van egy csodálatos férjem, aki a világ legjobb embere. ( az ő papírja már hivatalos )
Lassan 5 éve dolgozom televízióban mint szerkesztő és műsorvezető. És imádtam/ om.

1 Comment

  • Viki július 24, 2016 12.28 du.

    Gyonyoru, boldog 4 honapos (korababa)csaszarral szuletett gyermekem mar csak tapszert eszik, nem hordozom es raadasul korahoz kepest nagyobb is mint az atlag. Tul van elso nyaralasan, borkostolojan, par eskuvon es imadja 20 kgmal nehezebb anyukajat! Anya viszont egyre jobban utalja a vegleteket!

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Legfrissebb bejegyzések

Közelgő események