Egy család, egy jó gyerek

A legrosszabbra számítottam és most már tudom, hogy ez volt a legjobb taktika, amit választhattam. Kitti születése előtt tele voltam félelmekkel. Fogalmam sem volt, hogy mi vár rám, hogyan fog megváltozni az életünk és egy új jövevény érkezése milyen hatással lesz, ami kis hármasunk hétköznapjaira.

A félelmeimet csak tovább növelte, hogy a kisfiam igazi mintagyerek. Persze, tudom, minden szülő elfogult de tény, hogy több barátunk úgy ment haza tőlünk, hogy azonnal vállalna gyereket ha tudná olyan lesz mint Milán. Így azt gondoltam, kétszer nem lehetek ilyen szerencsés.

Arról nem is beszélve, hogy a terhességem alatt végig azt hallgattam, főleg a gyerekes barátoktól, ismerősöktől, hogy „na majd most megtudom milyen egy igazi gyerek”, „érkezik a kisördög”, „egy szülőnek csak egy jó gyerek jár”…és így tovább. Tudom ezek csak jópofa megjegyzések, de mint tudjuk minden viccnek a fele igaz.

Szóval teltek-múltak a hetek és hónapok a terhességem alatt és ahogy az időjárás, úgy változott az én elképzelésem is arról, hogy milyen lesz majd az én kislányom és vele együtt a mi új életünk. Próbáltam úgy élni a hétköznapjaimat, ahogy Milánnal való terhességem alatt, hiszen az már egyszer bevált. Kismamajógára jártam, relaxáltam. Sőt egy barátnőmtől azt hallottam, hogy hangosan ki kell mondanunk, amire vágyunk és az valóra válik. Így én többször is hangosan mantráztam magamnak és a hasamban lévő hallgatóságnak, hogy nekem egy egészséges, nyugodt, csodaszép, jó alvó, jó evő kislányom lesz, akárcsak a testvére!

És így is lett!

Kitti_újszülött-74

fotó: Andrea Toth Photography

Persze most jön az, hogy ez csak a beetetés időszaka, majd megváltozik még ez. Tudom, tudom, ezeket 20 hónappal ezelőtt is végig hallgattam Milán születését követően, de egyelőre még ő sem romlott el.

Egy családban igenis lehet két jó gyerek. És valójában miért ne lehetne? Hiszen ugyanazokból a génekből lesz, ugyanaz a két ember fogja nevelni és ugyanabban a családi légkörben nőnek fel.

Arról nem is beszélve, hogy a rutin meg az évek a gyereknevelésben tényleg sokat számítanak. Nem hittem volna, hogy ennyivel lazábbak és magabiztosabbak leszünk. Ami azt jelenti, hogy az elsőbabás aggodalmakból, félelmekből és bénázásokból adódó stressztől is megkíméljük a kistesót. Amiért ő cserébe sokkal nyugodtabb lesz, hiszen nem érzi rajtuk a bizonytalanságunk miatti állandó feszültséget. És ha a baba boldog, mindenki boldog.

Nem azt mondom, hogy nincsen sokkal kevesebb időm magamra. Sőt sokkal több logisztikát igényel minden, még egy egyszerű bevásárlás is. Még az is előfordul, hogy egyszerre sír a két gyerek és ilyenkor mérlegelni kell, hogy vajon melyikőjüknek égetőbb a problémája. És igen, újra fel kell kelnem éjszakakánként. De ez nem Kitti miatt van, nem amiatt, hogy ő egy problémás baba lenne. Egyszerűen csak ez az élet rendje, vagyis az életé egy újszülöttel.

Szóval két hónap elteltével, azt üzenem mindenkinek, aki szerint egy családban csak egy jó gyerek lehet, hogy ez hatalmas hülyeség. És talán minden ilyen megjegyzés mögött csak némi irigység és az anyák közötti érthetetlen, de mégis állandó versengés lapul.

Két hónappal ezelőtt nem tudtam mi vár rám, féltem. Most pedig alig várom az előttem álló újabb két hónapot, immár két csodálatos kisgyerekkel.

Szerzőről.

Szigeti Andi
Szerzőnek 9 cikke van
Tudj meg többet Szigeti Andi

"Minden gyerek a maga sajátos küldetésével születik a világra, némelyik, hogy beragyogja napjainkat, némelyik, hogy próbára tegye türelmünket, némelyik, hogy célt adjon életünknek, és némelyik, hogy gondoskodjék rólunk. Így van: mikor világra jönnek, a gyermekek mindent megváltoztatnak, különösen, ha senki sem hívta őket."
(Született feleségek)

Imádom ezt az idézetet. Minden szava mögött ott az én kis történetem. A kisfiam, Milán most 16 hónapos és őt senki nem hívta, legalábbis én biztosan nem. 29 évesen lettem terhes, teljesen váratlanul.

Imádtam az életem úgy, ahogy volt. A tv2 reggeli műsorának, a Mokkának a szerkesztői székét cseréltem a szoptatós székre. Nem volt könnyű váltás, de legalább a hajnali kelés nem okozott gondot...egy darabig.

Évekig éltem kétlaki életet. Budapesten dolgoztam, Tatabányán laktam, ahová a párom miatt költöztem. Így Milán érkezésével nemcsak a munkámból adódó pörgés szűnt meg, hanem a nagyvárosi nyüzsit is felváltotta a kisvárosi nyugalom.

Szóval igen, minden megváltozott, én is. De sok-sok hónap elteltével állíthatom, hogy az anyaság ellenére, nő maradtam, pedig hogy őszinte legyek voltak kétségeim ezzel kapcsolatban. Sőt talán sosem élveztem annyira, hogy NŐ vagyok, mint most.

És talán nem is változtak a dolgok csak átalakultak. Ma is imádom a pörgést, csak a csajos vacsorákat nem bárokba, hanem játszóházakba szervezem (persze nem mindet;)). Még mindig imádok jönni-menni, és ugye milyen szerencse, hogy bevásárlásnál már a babakocsi tárolójába is lehet pakolni?! Most is imádok utazni, csak a felnőttbarát szállodákat, gyerekbarátra cseréltük. És hogy soha ne érezzem magam "csak" főállású anyának, folyamatosan hobbikat keresek és új dolgokat tanulok, most épp gasztrofotózást.

És igen, így lettem a La Mome új bloggere is.

Egyszer valahol azt olvastam, hogy a szülés az egyetlen olyan vakrandi, ahol biztos, hogy életed szerelmével találkozol. Sok hónap elteltével már tudom ez így van. És mint minden kapcsolatban, ebben is vannak jó és rossz napok, melyeknek mostantól együtt lehetünk a részesei.

És ha még nem mondtam volna, várhatóan áprilisban megszületik a kislányom Kitti, aki ha az anyjára üt, biztosan szolgáltat majd jó pár újabb témát.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Legfrissebb bejegyzések

Közelgő események