Császár vagy nem császár? Ez itt a kérdés…

Photo 2016. 06. 04. 19 09 52

Amikor kirajzolódott a második csík a teszten, még fel sem fogtam, hogy mit is jelent ez valójában, de már tudtam, hogy az az én kis két csíkom és mindennél fontosabb számomra. Tudtam, hogy én felelek az egészségéért és a boldogságáért is, amit már az első pillanattól kezdve életem fő feladatának tekintettem.

Tudtam azt is, hogy mindenből a legjobbat szeretném neki, ezért határoztam el, hogy életemben először nem az állami egészségügy mellett teszem le a voksomat, ugyanis nem egyszer félrekezeltek, majd kaptam meg a meddő címkét is a kedves államilag finanszírozott rendeléseken. Biztos voltam abban, hogy a terhesgondozás során nem szeretném, ha bármit elnéznének vagy félrekezelnének, így elkezdtem keresgélni a magán rendelések között (pedig régebben sokkal szívesebben költöttem ruhákra meg cipőkre, mint orvosokra… de az újdonsült anyai gondolkodásommal ez egyből megváltozott).

Miután próba jelleggel ellátogattam a Maternity klinikára és találkoztam az orvosommal, egyből tudtam, hogy ez az én helyem és tudom, hogy ott a babámnak baja nem eshet. Gondoltam magamban, hogy legalább az orvosválasztás és a kórház választás már pipa, a nehezén túl is vagyunk.
De ahogy átléptük az első, majd a második trimesztert, lassan eljött az ideje, hogy a szülés módjáról is elgondolkozzak. Hogy miért kell ezen gondolkozni? Miért nem egyértelmű az, hogy a természetes szülést választom? A válasz egyszerű: a családomban több olyan szülés is előfordult, ahol majdnem a baba és az anya is életét vesztette. A párom és a bátyám is dupla kulcscsont töréssel jött világra… Számomra pedig az volt a legfontosabb, hogy a babámnak egy haja szála se görbüljön.

Így a 28.héttől fogva elkezdtem azon gondolkozni, hogy nem vállalom be a természetes verziót, nem kockáztatom a kislányom egészségét és épségét. Természetesen innentől kezdve (az édesanyámon kívül) minden nő rokonomtól és ismerősömtől azt hallgattam, hogy miért nem próbálom meg, miért akarom előre eldönteni a dolgokat, hiszen minden nő képes a természetes szülésre, az emberiség évezredek óta így működik, ne akarjak belekavarni a természetbe. A sok-sok hallott vélemény után kicsit már szkeptikusan mentem el a következő terhesgondozásra. Elmeséltem az orvosomnak az aggályaimat és a családban előfordult szülés történeteket. Ő, aki abszolút a természetes szülés híve, egyetértett velem abban, hogy ilyen félelmekkel nem szabad belevágni, hiszen egy császár is lehet olyan szép, mint egy természetes szülés, ha az ember megfelelő és nyugodt körülmények között, profi szakemberek segítségével néz elébe az amúgy komoly hasi műtétnek. Én akkor véglegesen meghoztam a döntést, programozott császárral fogom világra hozni a kislányunkat.

És akkor eljött a kitűzött nap. Egészen addig egyáltalán nem izgultam. Annyira jó a klinika hangulata és annyira családias, kényelmes szobák vannak, hogy teljesen elterelte a figyelmemet arról (miközben folyt le nálam az infúzió), hogy hamarosan mit fogok átélni.
Talán a legjobban a gerincvelőmbe kapott szúrástól féltem, de olyan profi szakember adta be, hogy a tavalyi influenza oltás komolyan jobban fájt… és teljesen rendben ment minden, se szédülés, se hányinger, semmi.
A procedúra alatt fájdalmat nem éreztem, csak a nyomást, amikor a kis csodánkat kiemelték a pocakomból. Amikor meghallottam az erős hangját, egyből patakokban kezdett folyni a könnyem. Amikor odahozták az arcomhoz már fel sem fogtam, hogy éppen nyitott hassal fekszem egy asztalon… És a császár befejezéséig csak az édes kis mázas arcára tudtam gondolni és arra, hogy pár percen belül a mellkasomra teszik.

Photo 2016. 05. 30. 12 53 06
Ám a kemény rész 6 órával a műtét után következik. Császár után friss sebbel, feltolódott szervekkel fel kell állni az ágyból, majd le kell zuhanyozni a kényelmet (azaz enyhülést) jelentő haskötő nélkül. Na ez az a rész, amire nem szívesen emlékszem vissza, hiszen pár percig olyan fájdalommal járt, mint semmi más.
DE ha az ember ezt sikerrel leküzdi, utána már óráról órára jobb. Ráadásul nagy motiváció minden egyes mozdulathoz az átlátszó kiságyban fekvő csoda.

Számomra a kislányom és a szerelmem jelenléte, valamint a meghitt, privát és nyugodt környezet villámgyors gyógyulást hozott. Már a császár estéjén egyedül keltem ki az ágyból, illetve a babámról is tudtam rögtön gondoskodni (na jó ez egy kicsit túlzás, jóformán az egész éjszakát a párom csinálta végig a picivel, én csak szoptatni keltem fel).

Mivel mindig is nagy családról álmodtam, így még pár szülés vár majd rám… DE most 1 hét elteltével is azt mondom, hogy a császár és a Maternity Magánklinika a legjobb döntéseim közé tartoznak. Mindenért hálával tartozom a csapatnak és a csodálatos orvosomnak, úgyhogy legalább egyszer vendégük leszek még egy császárra.

Photo 2016. 06. 01. 10 35 20

 

Szerzőről.

Laskoy Noémi
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet Laskoy Noémi

23 éves egyetemistaként ért a váratlan hír, hogy babát várok. Azért volt váratlan, mert 2 orvos is kimondta, hogy nekem természetes úton nem lehet babám, én pedig vakon hittem nekik...

Tehát a kezdeti meglepetés és sokk után viszonylag gyorsan kellett magamhoz térnem, hogy a szintén 23 éves páromat és magamat felkészítsem az előttünk álló feladatra. De innentől kezdve valahogy egy nap alatt átkapcsolt az agyam (leendő) mami-üzemmódba. Önmagamat és az addigi tinilány álmaimat háttérbe szorítottam és elkezdtem csak a babára koncentrálni.
Elolvastam szinte mindent, amit a Google a várandósság, szülés és baba címke alatt kiadott. Szerencsére a La Mome fórumra is hamar rátaláltam, így 7 hónapos terhesen úgy érzem, engem már nem érhet meglepetés, vagy ha mégis, fél perc alatt kapok választ a kérdésemre.
A La Mome-s Mamiknak köszönhetően már tudom, hogy mi a teendő hasfájás esetén, melyik pelenka a legjobb újszülötteknek és már azt is tudom, hogy pontosan mit csomagoljak majd a kórházi csomagba.
Ezen információkkal felvértezve izgatottan várom első pici lányom érkezését és a hátralévő időben, illetve a továbbiakban én is szeretnék adni valamit a Mamiknak, akiknek már most ennyi mindent köszönhetek.

Sok-sok finom recepttel biztosan szolgálhatok Nektek, illetve majd igyekszem a valóban hasznosnak tűnő (idő közben összeszedett) tapasztalataimat is megosztani veletek.

1 Comment

 • Szilágyi Réka június 08, 2016 01.43 du.

  Szia Noémi!
  Én csak most fedeztem fel, hogy te ide is blogolsz a sajátodon kívül!
  Nagyon örülök, főleg ennek a cikknek!!!!
  Én is programozott császárral fogok szülni és annyira jó, hogy valaki végre ilyen nyíltan felvállalja, én is kapok érte hideget-meleget…
  Nagyon várom a többi babás és sütis cikkedet, írtóra örülök, hogy már itt is lehet téged olvasni:)
  Sok boldogságot a kicsivel!
  Puszi
  Réka

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események