Házi kenyér dagasztás nélkül

Ropogós héjú házikenyér

Tudom, hogy a fehér liszt nem a barátunk, és én is ha csak lehet kerülöm. De akkor is kevés olyan finom dolog van, mint a még meleg kenyér vajjal. De az az igazi ropogós héjú, foszlós belsejű. Akkor most megmutatom, hogy hogyan is lehet ezt otthon, dagasztás nélkül 5 perc előkészítéssel megcsinálni.

Hozzávalók:
– 50 dkg kenyérliszt (BL80)
– 1 csomag porélesztő
– 1 evőkanál só
– 3,5 dl víz
– olaj a jénai kikenéséhez

hazi-kenyer-5-hozzavalobol_2

Szükséges eszközök:
– edény
– keverőtál
– fakanál
– konyharuha
– jénai fedővel

Elkészítés:
A lisztet, a porélesztőt és a sót a keverőtálba öntjük, hozzáadunk 3,5 dl vizet és összedolgozzuk (nem kell dagasztani!). Az eredménye egy picit ragadós tészta lesz.

hazi-kenyer-5-hozzavalobol_6

Ezt  a keverőtálban hagyva, egy konyharuhával letakarva 2 órán át kelni hagyunk.

hazi-kenyer-5-hozzavalobol_3
A megkelt tésztát zsiradékkal (vaj, zsír, olaj ízlés szerint) kikent, majd kilisztezett jénaiba tesszük.

hazi-kenyer-5-hozzavalobol_4

Fedő alatt 220-240°C-on, 40 percen keresztül sütjük. 35 percig fedővel, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük ropogósra.

hazi-kenyer-5-hozzavalobol_5

Tárolás:
Konyharuhába bugyolálva 2-3 napig friss marad.

Szerzőről.

Szabó Jucus
Szerzőnek 12 cikke van
Tudj meg többet Szabó Jucus

Szeretek főzni és kísérletezni a konyhában. Nekem ez nem házimunka, hanem kikapcsolódás. Olyan ételeket készítek, amik gyorsak, kevés, de friss hozzávalóból készülnek. Hasonló alapanyagokból egy kis változtatással, vagy más fűszerezéssel, máris egy új ételt lehet varázsolni.

Nálunk a konyha a mindennapi élet központja, ezért is külön öröm volt számomra, hogy a lakásunk konyháját én tervezhettem meg. A konyhasziget a "nagy szerelmem", ahonnan a szemem sarkából látom a játszó kisfiamat, olvasó férjemet. Így főzés közben is részese vagyok a családi történéseknek. Már csak egy kis spájz hiányzik, de talán egy következő konyhámból már az sem fog!

Eddig is sok barátomat és ismerősömet inspiráltam már, hogy ragadjon fakanalat. 2011-ben indítottam első blogomat a KenyérOtthon-t, hogy még több embernek megmutathassam, hogy otthon is lehet finomat főzni egyszerűen!

2014-ben pedig útjára indítottam az 5hozzávaló blogot (www.5hozzavalo.hu). Itt csak olyan recepteket találhatóak, amelyek gyorsan elkészíthetők, nem bonyolultak, és mindössze 5 hozzávalóra van szükség hozzájuk.

2015-től pedig két hetente megtaláltok a marieclaire.hu-n, ahol saját gasztro rovatot vezetek.

Egy kis varázslat a konyhában és a válogatós gyerek, barát vagy férj még a zöldséget is imádni fogja!

Szabó Jucus

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események