Illatos gyurma fillérekből

Nálunk időjárástól függetlenül az egyik kedvenc játék a gyurma.

Egy időben rendszeresen vettünk ilyen-olyan típusút, mire kiderült, hogy az otthon készített a legjobb és nem utolsósorban a legolcsóbb is.

Gyorsan elkészül, mindössze 5 perc, és már játszhatnak is vele!

Őszinte leszek, nem mindig vagyunk gondosak a gyurmákkal. Sokszor előlmaradnak, kiszáradnak, és persze a legnagyobb forróságban, vagy éppen a zuhogó esőben jut eszükbe, hogy most éppen gyurmával játszanának…

Mivel a fő alapanyagok gyakorlatilag mindig megtalálhatóak otthon, így nem okoz problémát, hogy ripsz-ropsz a rendelkezésükre álljon. Az alap hozzávalókon túl lehet a színeket (ételszínezék), az illatokat (illóolajok) variálni, sőt ha csillámport is teszel hozzá, akkor akár egy buliban is feldobhatja a hangulatot!

Mi most olyan illatos gyurmát készítettünk, aminek a trükkje egy egyszerű barack ízesitésű italpor. Így illata és színe is lesz egyszerre!

Nézzük hát, mi kell még hozzá:

  • 1 bögre liszt
  • fél bögre só
  • 1 bögre víz
  • fél zacskó italpor (bármilyen ízesítésű)
  • 1 evőkanál olaj

thumb_IMG_0773_1024

Öntsd össze a hozzávalókat egy edénybe és alaposan keverd össze. Ebben az állapotban még messze nem tűnik úgy, hogy ez valaha is gyúrható állagú lesz, de izgulj, a hő hatására fog összeállni a massza.

thumb_IMG_0774_1024 thumb_IMG_0776_1024

Tehát, következik a ‘főzés’. Közepes lángon, folyamatosan keverve, melegítsd a masszát egészen addig, amíg elválik az edény falától illetve nehezedre esik megmozdítani a kanalat, mert annyira összetömörül az anyag.

Nagyjából így fog kinézni:

thumb_IMG_0777_1024

Ha ez megvan, tedd ki a masszát egy hőálló felületre, ahol hagyod pár pillanatig hűlni. Még melegen gyúrd át, hogy homogén legyen a gyurma anyaga. Amikor úgy érzed, hogy a gyerek kezek számára is kellemes a gyurma hőmérséklete, akkor kezdődhet is a játék!

thumb_IMG_0782_1024

Ugye, hogy nem sok idő? És az alapanyagok teljesen természetesek, így, ha szájba kerülnének véletlenül, akkor sem kell aggódni, bár a só miatt nem valószínű, hogy kiváltja valamelyik étkezést… 🙂

Jó szórakozást!

Dóri

Szerzőről.

Bató Dóri
Szerzőnek 14 cikke van
Tudj meg többet Bató Dóri

Sziasztok! Bató Dóri vagyok, feleség, egy 4 és fél éves Lili és egy 2 éves Lotti anyukája, lelkes hobbi kézműves, kreatív blogger.
Már egészen kis koromtól kezdve magával ragadott a "csináld magad" iránti szenvedély.
Volt ami sikerült, volt ami nem, de egy biztos, mindig vannak új ötletek, amik felkeltik az érdeklődésemet, és az otthon fenntartott kisebb hobbiboltnyi felszerelés segítségével, addig általában nem is nyugszom, amíg ki nem próbálom azokat.
Mindig is szerettem az alkotás örömét, legyen szó sütés/főzésről, saját készítésű ajándékokról/játékokról, háztartásbeli praktikákról és még sorolhatnám. Az utóbbi időben a gyerekekkel töltött közös idő volt az, ami a kreativitásomat igazán formálta. Gyerekekkel együtt fantasztikus élmény alkotni, szabadidőmben pedig feltölt, ha olyan összetettebb dolgokat készíthetek, amik mások tetszését is elnyerik.

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események