Gyümölcsös galette recept

Gyümölcsös Galette recept

Photo 2015. 05. 17. 10 18 49

Ma az egyik kedvenc nyári receptemmel készültem nektek. A galette tulajdonképpen egy rusztikus pite, ami villámgyorsan elkészíthető (főleg ha van a fagyasztóban egy kis tésztánk hozzá), gyakorlatilag bármelyik puhább gyümölccsel kivitelezhető, szinte elronthatatlan és garantáltan imádni fogja mindenki… Igen, még a finnyásabb gyerekek is.
A galette elkészíthető egészségesebb kivitelben is (tönköly búza lisztből, kevesebb cukorral), de elsőre az eredeti változatot javaslom, hogy átélhesd ezt a csodát.

A bármely gyümölcs kijelentésemet kiegészíteném azzal, hogy a legjobb eperből, áfonyából, nektarinból, vagy ezek bármelyik kombinációjából. Természetesen bogyós gyümölcsökből, szilvából és cseresznyéből is kipróbálható.

Hozzávalók (3 darabhoz):

  • 350g sima liszt
  • 220g jéghideg vaj kockákra vágva
  • 1 csipet só
  • 30g cukor
  • 40 – 70ml hideg víz
  • 1ek búzadara

+ a kiválasztott gyümölcs/ök: adagonként kb. 350-400g gyümölcs, bár ez gyümölcsönként változik, eperből én kb. 350g-t szoktam felhasználni
++ a gyümölcsök édesítéséhez 15g cukor

Photo 2015. 05. 16. 9 41 25

Elkészítés:

1. Egy konyhai robotgépbe öntsük bele a lisztet és adjuk hozzá a vajat. Dolgozzuk össze úgy a kettőt, hogy viszonylag nagyobb vaj morzsák maradjanak. Majd adjuk hozzá a sót és a cukrot.
2. A végén pedig fokozatosan öntsük hozzá a vizet, egy könnyedén gyúrható, minimálisan ragacsos tésztát kell kapnunk (ennek megfelelően kell kiválasztani a víz mennyiségét).
3. Gyúrjuk össze kézzel a tésztánkat egy homogén masszává, majd szedjük 3 egyenlő részre. A harmadokat fóliázzuk be és tegyük hűtőbe (vagy mélyhűtőbe függően attól, hogy mikor szeretnénk felhasználni). DE! Hagyjuk minimum 1 órát a hűtőben pihenni, így könnyebb lesz vele dolgozni.

4. Amíg pihen a tészta, vágjuk fel a kiválasztott gyümölcseinket egyenletes, vékony szeletekre (kivéve apróbb gyümölcsöknél, ott nem kell szeletelni), majd szórjuk be őket cukorral és hagyjuk pihenni. Ha a gyümölcs közben levet ereszt, a levét öntsük le.

5. Melegítsük elő a sütőt alsó-felső módban 200fokra. A tésztánkat vegyük ki a hűtőből és belisztezett felületen nyújtsuk kerek formájúra úgy, hogy pontosan 4-5mm vastag legyen mindenhol (a legszélső centiken lehet picit vékonyabb). Ezt a vékony tésztát helyezzük át egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
6. Ha kész a szép kerek vékony lapunk és az már a tepsin pihen, a szélétől 3-4 centivel beljebb egy kiskanál szárával rajzoljunk egy kört (azaz nyomkodjuk nagyon finoman a tésztába, ez igazából csak jelzésre szolgál, hogy hol lesz visszahajtva a tészta). A körön belül óvatosan szórjuk meg a búzadarával, majd kívülről kezdve helyezzük el szépen a vékony gyümölcs szeleteinket.
7. Ha az egész belső kör ki lett téve gyümölcsökkel, óvatosan hajtsuk vissza a szeletit úgy, hogy összesen kb. 8 hajtás legyen, azaz egy oktogon szerű formát kapjunk.
Itt esetleg újra meg lehet szórni az egészet cukorral. A rusztikusabb kinézethez ajánlott is, így a cukor szépen rásül a szélére.
8. Tegyük be a sütőbe kb. 25-35 percre. Akkor lesz kész, ha a visszahajtott szélei szépen megpirultak és a gyümölcs is összesült.

Photo 2015. 05. 18. 18 52 44

Fagyival és tejszínhabbal különösen finom, de önmagában is tökéletes.

Jó étvágyat hozzá!

Szerzőről.

Laskoy Noémi
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet Laskoy Noémi

23 éves egyetemistaként ért a váratlan hír, hogy babát várok. Azért volt váratlan, mert 2 orvos is kimondta, hogy nekem természetes úton nem lehet babám, én pedig vakon hittem nekik...

Tehát a kezdeti meglepetés és sokk után viszonylag gyorsan kellett magamhoz térnem, hogy a szintén 23 éves páromat és magamat felkészítsem az előttünk álló feladatra. De innentől kezdve valahogy egy nap alatt átkapcsolt az agyam (leendő) mami-üzemmódba. Önmagamat és az addigi tinilány álmaimat háttérbe szorítottam és elkezdtem csak a babára koncentrálni.
Elolvastam szinte mindent, amit a Google a várandósság, szülés és baba címke alatt kiadott. Szerencsére a La Mome fórumra is hamar rátaláltam, így 7 hónapos terhesen úgy érzem, engem már nem érhet meglepetés, vagy ha mégis, fél perc alatt kapok választ a kérdésemre.
A La Mome-s Mamiknak köszönhetően már tudom, hogy mi a teendő hasfájás esetén, melyik pelenka a legjobb újszülötteknek és már azt is tudom, hogy pontosan mit csomagoljak majd a kórházi csomagba.
Ezen információkkal felvértezve izgatottan várom első pici lányom érkezését és a hátralévő időben, illetve a továbbiakban én is szeretnék adni valamit a Mamiknak, akiknek már most ennyi mindent köszönhetek.

Sok-sok finom recepttel biztosan szolgálhatok Nektek, illetve majd igyekszem a valóban hasznosnak tűnő (idő közben összeszedett) tapasztalataimat is megosztani veletek.

Szólj hozzá

Heti tipp

Igényes és egyedi bababútort szeretnél születendő kisbabád babaszobájába?
A Babbo bababútor közel 600 féle elem kínálatával vár, melyek egyedi méretekben és színekben is rendelhetők.
Tekintsd meg a piacon egyedülálló dönthető fekvőfelületű babaágyainkat is!

Ugrás az oldalra.

Hírlevél

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Kiemelt Partnereink

 
 

Legfrissebb kommentek

Közelgő események