A reggeli a nap legfontosabb étkezése, éppen ezért különösen fontos, hogy ilyenkor megfelelő tápanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe, különösen ha babát várunk vagy szoptatunk. Én éppen a babavárás fázisban járok, tehát most külön odafigyelek rá, hogy jó sok fehérjét és kálciumot vigyek be a szervezetembe. Ez a sajtos frittata az egyik kedvenc reggelim. Isteni finom, egészséges és még laktató is, így a pocaklakó sem jelez fél órával evés után, hogy küldjek még le egy kis energiát neki (pedig a csokiért állandóan jelez nekem…).
FONTOS: szükséged lesz egy olyan serpenyőre, amit sütőbe is be lehet tenni! Én egy IKEA-s 32 centis fém nyelű serpenyőt használtam most hozzá.
Hozzávalók (4 főre):
1 nagy vöröshagyma apróra vágva
6 db vékony bacon szalonna szelet
2-3db kápia paprika vékony szeletekre vágva
2 szál újhagyma felszeletelve
150g gouda sajt lereszelve
150g füstölt sajt lereszelve
1db paradicsom felkockázva
10db L-es tojás
180ml főzőtejszín
olíva olaj
só
bors
fokhagyma granulátum
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt (lehetőleg felső grillezés funkción) 200-210 fokra, majd tegyük fel a hőálló serpenyőt a főzőlapra, kb. közepes lángon.
2. Kezdjük el a bacon szalonnát pirítani, egy másik edényben pedig pároljuk meg a hagymát a kápia paprikával.
3. Amikor a bacon szalonnák ropogósra sültek, öntsük mellé a hagymás-paprikás keveréket, majd hagyjuk picit összesülni.
4. Közben a tojásokat a sóval, borssal és egyéni fűszerekkel, illetve a tejszínnel enyhén verjük fel.
5. A tojásos keveréket öntsük bele a hőálló serpenyőben sülő dolgokra.
6. Szórjuk a tojás tetejére a reszelt sajtokat, majd dobjuk rá a paradicsom kockákat és az újhagyma szeleteket.
7. Végül tegyük be a sütőbe az egészet, kb. 15 percre, de figyeljük, akkor jó, amikor már elkezdett megpirulni a teteje és jól megpuffadt az egész.
Salátával tálalva diétás, kenyérfélével fogyasztva pedig igen csak laktató… Szóval mindenkinek jó 🙂
– Azért írtam 4 személyre a receptet, mert este szendvics formájában vacsorára is el lehet fogyasztani :
vágjunk félbe 1-2db ciabattát vagy zsemlét, kenjük meg sajtkrémmel és tegyük a közepére a frittata szeletet… Garantáltan isteni 🙂
Jó étvágyat kívánok hozzá,
Noémi
Szólj hozzá