Tócsni édesburgonyából

Nyaranta alig vártuk a tesómmal, hogy a csopaki strandon kinyisson a tócsnis. Emlékszem mindig kígyózó sor állt előtte, de bármilyen meleg is volt mindig kivártuk, mert imádtuk a rengeteg tejföllel megpakolt finomságot! Most ezt a gyerekkori kedvencem gondoltam újra. Krumpli helyett édesburgonyából, bő olajban sütés helyett, serpenyőben kíméletesebben sütve, és tejföl helyett joghurttal. Gyerkőcök is imádni fogják, mert kicsit édes, kicsit ropogós, és a joghurtba lehet mártogatni vele!

Tócsni édesburgonyából

Hozzávalók (4 főre):
– 60 dkg édesburgonya
– 2 tojás
– 4 evőkanál liszt
– 1 kávéskanál himalája só
– 3 dl joghurt
(olaj a sütéshez)

tócsni édesburgonyából 5 hozzávalója

Szükséges eszközök
zöldséghámozó
nagylyukú reszelő
keverőtál
serpenyő 30 cm átmérőjű
forgatáshoz lapát
tányér
papírtörlő

Elkészítés:

Az édesburgonyát pucoljuk meg, nagylyukú reszelőn reszeljük le, tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet és sót. Dolgozzuk össze, készítsünk belőle 15 egyforma golyót.

Egy serpenyőt tegyünk fel szárazon a tűzre, mikor a kezünket fölé helyezve forrónak érezzük, tegyünk bele annyi olajat, ami épp ellepi. A golyókat formáljuk 6-7 cm átmérőjű, 1 cm vastag tócsnivá, és tegyük a forró olajba. Oldalanként 5-6 perc alatt süssük ropogós pirosra.

Melegen tálaljuk, a jogurtot pedig adjuk mellé egy kis tálba, hogy legyen mibe mártogatni. A joghurtot megbolondíthatjuk egy kis friss bazsalikommal!

5 hozzávalós tócsni édeburgonyából

Szerzőről.

Szabó Jucus
Szerzőnek 12 cikke van
Tudj meg többet Szabó Jucus

Szeretek főzni és kísérletezni a konyhában. Nekem ez nem házimunka, hanem kikapcsolódás. Olyan ételeket készítek, amik gyorsak, kevés, de friss hozzávalóból készülnek. Hasonló alapanyagokból egy kis változtatással, vagy más fűszerezéssel, máris egy új ételt lehet varázsolni.

Nálunk a konyha a mindennapi élet központja, ezért is külön öröm volt számomra, hogy a lakásunk konyháját én tervezhettem meg. A konyhasziget a "nagy szerelmem", ahonnan a szemem sarkából látom a játszó kisfiamat, olvasó férjemet. Így főzés közben is részese vagyok a családi történéseknek. Már csak egy kis spájz hiányzik, de talán egy következő konyhámból már az sem fog!

Eddig is sok barátomat és ismerősömet inspiráltam már, hogy ragadjon fakanalat. 2011-ben indítottam első blogomat a KenyérOtthon-t, hogy még több embernek megmutathassam, hogy otthon is lehet finomat főzni egyszerűen!

2014-ben pedig útjára indítottam az 5hozzávaló blogot (www.5hozzavalo.hu). Itt csak olyan recepteket találhatóak, amelyek gyorsan elkészíthetők, nem bonyolultak, és mindössze 5 hozzávalóra van szükség hozzájuk.

2015-től pedig két hetente megtaláltok a marieclaire.hu-n, ahol saját gasztro rovatot vezetek.

Egy kis varázslat a konyhában és a válogatós gyerek, barát vagy férj még a zöldséget is imádni fogja!

Szabó Jucus

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események