Epres álompite recept

Epres álompite recept

Photo 2016. 02. 27. 12 29 01 (1)

Ma az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető receptemmel készültem nektek. Gyakorlatilag elronthatatlan, mégis mindig sikert aratok vele. Én általában eperrel készítem, de meggyel és málnával is tökéletes.
Előre felhívom a figyelmet, hogy ennél a receptnél kifejezetten fontos a tészta pihentetése/hűtése. Elég 1 órát pihentetni a hűtőben, ám én sokszor csinálom úgy, hogy egyik nap összegyúrok egy nagy adag tésztát (négyszeres mennyiséggel mondjuk), majd ezt 4 részre veszem, 3 megy a fagyasztóba és 1 adag megy a hűtőbe, amiből másnap megsütöm a pitét.

-ezek a mennyiségek egy kb. 22-26 centis piteformához megfelelőek-

Hozzávalók a tésztához:
200g liszt
½ csomag sütőpor
1 tojás sárgája
2ek barna cukor
csipet só
125g vaj
3-4ek tejföl (vagy akár több, ez már csak a gyúrható állag eléréséhez kell)
Hozzávalók a töltelékhez:
kb. 500g eper (lehet fagyasztott is)
1csomag epres vagy vaníliás Dr. Oetker puding
4dl eperlé
2-3ek cukor

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a tejföl kivételével egy robotgép nagy táljába öntjük és elkezdjük összedolgozni. Akkor adjuk hozzá a tejföl, amikor már nagyjából homogén a tészta és kisebb-nagyobb morzsák alakultak ki. A tejfölt hozzáadva a tészta gyúrhatóvá válik, ekkor érdemes a robotgép helyett inkább a saját kezünkkel folytatni a gyúrást.
2. Ha már teljesen egyenletes és jól gyúrható a tészta, csomagoljuk be frissen tartó fóliába, majd tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
3. Ha lassan letelik a tésztánk pihenőideje, vajazzunk és lisztezzünk ki egy piteformát. Majd nyújtsuk ki szépen egyenletesen a tésztánkat úgy, hogy maximum 4-5mm vastag legyen. Ha sikerült szépen kinyújtani, formázzuk bele a piteformába és vágjuk le a széleit. A piteforma pontos nagyságától függően lehetséges, hogy marad még tésztánk. Ezt akár újra kinyújtva felszeletelhetjük vékony csíkokra, amikből rácsot tudunk készíteni a pite tetejére (én ezt kihagyom).
4. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt 185fokra és sima alsó-felső sütési fokozatra. Ha megformáztuk a pite alját, kezdjük el a tölteléket, amihez az első lépés az eprek felszeletelése. A lényeg az, hogy nagyjából egyforma, maximum szamóca méretű eper darabkáink legyenek.
5. A töltelékhez a 4dl eperlében főzzük ki (a csomagoláson leírtak szerint) az epres pudingot, amihez adjuk hozzá a cukrot, majd amikor teljesen kész a puding, vegyük le a tűzről és öntsük hozzá az epreket, majd kevergessük még 2-3 percig.
5. Végül spatula segítségével oszlassuk el az epres tölteléket a piteformában. (Ha szeretnénk rácsot a pite tetejére, akkor ennél a lépésnél kell szépen a pite tetejére helyezni a rácsokat.)
6. Tegyük be a piténket sülni és addig süssük, amíg a tészta arany barna nem lesz, ez minimum 35 perc.

Photo 2016. 02. 27. 11 54 39

– Ha a tetejére rács helyett habcsókot szeretnénk, akkor 2 tojás fehérjét 2 csepp citromlével verjük fel közepesen kemény habbá, majd adagoljunk hozzá kb. 45gramm kristálycukrot. A végén egy kemény, sűrű, fényes és nyúlós masszát kell kapnunk.

Photo 2016. 02. 27. 11 54 54

Én ezt kiskanál segítségével helyezem rá a pite tetejére akkor, amikor azt kivettem a sütőből és szoba-hőmérsékletűre hűlt. Ha szépen ráformáztam a habot a pitére, azt visszateszem a sütőbe, majd ismét 185fokon kb. 8-15 percig sütöm. Akkor veszem csak ki, ha a kis „habcsúcsok” teteje már enyhén megbarnult.

Photo 2016. 02. 27. 12 10 26

FONTOS: ha kész a pite, várjunk 15-25 percet a felszeleteléssel. Akkor a legjobb, ha már szinte szoba-hőmérsékletűre hűlt.
Jó étvágyat kívánok hozzá,
Noémi

Szerzőről.

Laskoy Noémi
Szerzőnek 8 cikke van
Tudj meg többet Laskoy Noémi

23 éves egyetemistaként ért a váratlan hír, hogy babát várok. Azért volt váratlan, mert 2 orvos is kimondta, hogy nekem természetes úton nem lehet babám, én pedig vakon hittem nekik...

Tehát a kezdeti meglepetés és sokk után viszonylag gyorsan kellett magamhoz térnem, hogy a szintén 23 éves páromat és magamat felkészítsem az előttünk álló feladatra. De innentől kezdve valahogy egy nap alatt átkapcsolt az agyam (leendő) mami-üzemmódba. Önmagamat és az addigi tinilány álmaimat háttérbe szorítottam és elkezdtem csak a babára koncentrálni.
Elolvastam szinte mindent, amit a Google a várandósság, szülés és baba címke alatt kiadott. Szerencsére a La Mome fórumra is hamar rátaláltam, így 7 hónapos terhesen úgy érzem, engem már nem érhet meglepetés, vagy ha mégis, fél perc alatt kapok választ a kérdésemre.
A La Mome-s Mamiknak köszönhetően már tudom, hogy mi a teendő hasfájás esetén, melyik pelenka a legjobb újszülötteknek és már azt is tudom, hogy pontosan mit csomagoljak majd a kórházi csomagba.
Ezen információkkal felvértezve izgatottan várom első pici lányom érkezését és a hátralévő időben, illetve a továbbiakban én is szeretnék adni valamit a Mamiknak, akiknek már most ennyi mindent köszönhetek.

Sok-sok finom recepttel biztosan szolgálhatok Nektek, illetve majd igyekszem a valóban hasznosnak tűnő (idő közben összeszedett) tapasztalataimat is megosztani veletek.

1 Comment

  • Tóth Zoltán március 30, 2016 08.35 du.

    A konyha idegen környzet számomra, de tetszik az olvasott süti!

Szólj hozzá

Rólunk

Az oldalunk azért indult, hogy megosszuk Veletek, hogyan tudunk a kislurkók mellett is teljesértékű barátok feleségek és elsősorban Nők lenni.

Közelgő események