Laskóy Noémi vagyok, és első kislányomat hordom a szívem alatt, akit már nagyon várunk. Rengeteg téma érdekel, és remélem Ti is találtok majd közte kedveteknek való olvasmànyt. Aki ismer tudja, hogy nagyon szeretek sütni, ezért fogadjàtok szeretettel a következő receptet.
Ez a süti nagy sikert aratott nálunk… másodjára. Első alkalommal úgy gondoltam, hogy kicsit improvizálok és nem úgy készítem el, ahogy az eredeti receptben le volt írva. Konkrétan megsütöttem krémestül-gyümölcsöstül a tortát (a recept végén érteni fogjátok ez miért hiba) és nem értettem, hogy miért lett olyan száraz a krém…
Persze gyönyörű volt, mert a gyümölcsök festményszerűen összesültek, de sajnos magamnak is be kellett vallanom, hogy ez így bizony nem az igazi. Szinte rögtön másnap be akartam bizonyítani magamnak, hogy igenis jó kis háziasszony vagyok, ezért másodjára már az alább látható receptet készítettem el lépésről lépésre és nem meglepő módon az isteni finom lett! De hát a saját hibáiból tanul a legjobban az ember… Nemde? 🙂
Hozzávalók:
125g sima liszt
25g mandula liszt (ez valóban fontos, hogy ne legyen száraz a tészta)
2ek búzacsíra
2ek barna cukor
1/2tk só
1/2tk sütőpor
60g hideg vaj kis kockákra vágva
60-75ml író (helyettesíthetjük tejjel, amibe pár csepp citromot teszünk)
A krémhez:
315g ricotta
1/4tk só (ez már a krémbe kerül)
fél citrom reszelt héja
3ek méz
400g áfonya (itt variálhatunk mondjuk 200g áfonya-200g málna kombinációval is)
Elkészítés:
1. Egy erősebb konyhai robotgépben keverjük össze a lisztet, a mandulalisztet, a búzacsírát, a barna cukrot, a fél teáskanálnyi sót és a sütőport. Ha ez megvan, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat és mixeljük addig az egészet, amíg a morzsa szerű állagot el nem érjük. Végül alacsony fokozatra kapcsolva adjuk hozzá az írót és ezzel együtt az egész morzsás állagú egyveleget egy egységes tésztává tudjuk gyúrni.
Ha kész a nagyjából homogén, de gyúrható tésztánk, fóliázzuk be és tegyük a hűtőbe minimum 1 órára.
2. Ha pihent eleget a tésztánk, melegítsük elő a sütőt 190fokra és vajazzunk ki egy 24cm átmérőjű pite-sütőformát. Belisztezett, sima felületen nyújtsuk addig a tésztát, amíg egyenletesen kb. 3-4mm vastag nem lesz, majd a nyújtófa segítségével helyezzük bele a tésztát a formánkba és egyengessük bele, a széleit pedig vágjuk le, ha túlnyúlna a formán. Villával szurkodjuk meg a tészta alját, hogy az jól át tudjon sülni.
Végül tegyük a fagyasztóba 15 percre. Ha letelt a 15 perc, fedjük le a tésztát sütőpapírral és szórjunk bele sütőbabot, hogy a tészta ne deformálódjon el a sütés ideje alatt.
3. Süssük a tésztát 190fokon kb. 25-30 percig. Akkor vegyük ki, ha már egyenletesen arany barnára sült a széle. Hagyjuk szoba-hőmérsékleten pihenni még 20 percig.
4. Amíg a tésztánk hűl, keverjük össze jó alaposan a ricottát az ¼ teáskanálnyi sóval, a fél citrom reszelt héjával és a 3 evőkanálnyi mézzel. Ha a tésztánk már kihűlt, kanalazzuk bele a ricottás krémet, majd a tetejét díszítsük a friss áfonyával.
Szólj hozzá